Hva bør du ha på deg på jobbintervju?

Noen klær bør du unngå når du skal på jobbintervju.

Skal du på jobbintervju, bør du ikke bare konsetrere deg om hva du skal si, men også tenke på hvordan du går kledd. Foto: COLOURBOX
Skal du på jobbintervju, bør du ikke bare konsetrere deg om hva du skal si, men også tenke på hvordan du går kledd. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvordan du kler deg, skal visstnok kunne si en del om personligheten din. Derfor er det også viktig at du velger klær som får deg til å skinne når du først er kalt inn på et jobbintervju.

Tidligere har jobbekspert Trude Kvammen Ekker i karrieresenteret Emmali & Ekker uttalt at klærne du skal ha på intervju, ikke skal ta oppmerksomheten vekk fra midtpunktet i rommet - nemlig deg!

- Det er viktig å kle seg i noe som er nøytralt og ikke for fargerikt. Klærne bør være litt diskré, fordi det er personligheten din som skal fremheves, ikke den visuelle støyen, sier Ekker.

LES OGSÅ: Jobbsøker? Her er det flest ledige stillinger nå

Fargene er viktig

Det er viktig å finne balansegangen mellom å ikke by på for mye av det gode, men heller ikke fremstå som for anonym. Den svenske karriereveilederen Shortcut har laget en liten guide til hvilke farger du bør ha på deg på intervjuet, og hvilke farger du bør unngå.

Oversikten er basert på den norske forfatteren Tove Steinsbos bok «Fargene forteller».

For eksempel advares det mot å bruke for mye grått i et jobbintervju, fordi det kan gjøre deg usynlig i mengden av arbeidssøkere. Blå og svart er derimot sikre farger, som får deg til å se profesjonell ut.

FARGEBESKRIVELSE
RødEr det én farge du skal unngå på jobbintervju, så er det rød. Fargen signaliserer mot og styrke, men du kan også bli oppfattet som kranglete og vanskelig.
OransjeSøker du en kreativ stilling, kan du godt kle deg i oransje. I underholdnings- og matbransjen skal ikke denne fargen slå feil.
GulGul utstråler intellekt, og egner seg godt dersom du søker en stilling som for eksempel lærer eller jurist. Pass deg for den mest skrikende gulfargen
GrønnHelt perfekt om du skal ha jobb innen et omsorgsyrke, siden fargen signaliserer empati og omsorg.
BlåBank- og næringslivets farge. Med blåfargede klær er sjansene store for at du kan bli oppfattet som særiøs og pålitelig.
TurkisFrisk og ungdommelig farge.
RosaHører vanligvis ikke hjemme på jobbintervju, i hvert fall ikke hvis det er mye av det. Du risikerer å fremstå som umoden og feminin.
SvartSorgens farge kan også få deg til å fremstå smart og elegant. Et nesten like godt valg som blått.
HvitEn hvit skjorte er sjelden feil, men husk at hvitt kan få deg til å fremstå litt anonym.
Brun og
beige
Utstråler trygghet, men kan bli kjedelig hvis det ikke kombineres med andre farger.
GråVil du ikke bli lagt merke til, er det bare å kle seg i grått. Unngå på jobbintervju


Selvfølgelig er det store forskjeller fra stilling til stilling. Ekker anbefaler å dra til arbeidsplassen en dag eller to før intervjuet og observere kleskoden, slik at du ikke føler deg ukomfortabel under intervjuet.

Unngå disse buksene

Om ikke fargevalget var nok å tenke på, er det viktig å tenke gjennom hvilke type kjær man velger.


Ekker skapte stor debatt blant DinSides lesere da hun tidligere i år advarte jobbsøkere om å velge dongeri på jobbintervjuet.

- For all del, ikke gå i dongeri!, var den klare beskjeden fra jobbeksperten.

Bakgrunnen for advarselen var at dongeri er så dagligdags og uformelt, at det kan signalisere at du ikke bryr deg så mye om bedriften du ønsker å bli ansatt i.

- Går du i dongeribukse kan du oppfattes som om du viser lite respekt til dem du kommer til. Dongeri passer ikke inn i den formelle settingen et jobbintervju er, har Ekker uttalt til DinSide.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!