INDIVIDUELT: Hva som er normalt når det kommer til avføring, varierer mye. Foto: Wikipedia
INDIVIDUELT: Hva som er normalt når det kommer til avføring, varierer mye. Foto: WikipediaVis mer

Hva betyr avføringen din?

Her får du vite alt om farge, form og frekvens.

Avføring. Det er trolig noe de fleste av oss slutter å snakke om etter at den beryktede «tiss- og bæsjalderen» er over.

Men kanskje det er på tide å begynne igjen?

Din egen avføring kan nemlig fortelle deg mye om din egen helse, skriver WebMD.

Toalettet som avslører helsa di

Hva er normalt?

Defekasjon kalles den viktige funksjonen hvor kroppen kvitter seg med avfallsstoffer fra fordøyelseskanalen.

Hvor ofte dette skjer varierer mye. Noen gjør det flere ganger om dagen, andre kun noen få ganger i uka.

En generell tommelfingerregel - både når det gjelder hyppighet, form, farge og størrelse - er at normalt er det som føles komfortabelt for deg.

God kunnskap om ditt eget avføringsmønster kan imidlertid hjelpe deg med å oppdage eventuelle helsekomplikasjoner tidlig.

Dette tør du ikke spørre legen om

Stem her!

Hvor ofte kvitter du deg normalt med avføring? (Avsluttet)
1-2 ganger daglig(51%) 3261
Oftere enn 2 ganger daglig(23%) 1496
Annenhver dag(14%) 915
Cirka et par ganger i uka(9%) 601
Sjeldnere(3%) 167
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Hyppighet

Som nevnt tidligere, finnes det store variasjoner i hyppighet. Gjennomsnittet er en eller to ganger daglig, men det er mange som går oftere og noen går sjeldnere. Så lenge du føler deg OK, er det ingen grunn til å bekymre seg.

Farge
Gallen som produseres i leveren inneholder bilirubin – et stoff som dannes ved nedbrytning av hemoglobin i røde blodlegemer. Dette stoffet brytes ned i tarmen, og det er det rødbrune nedbrytningsproduktet, sterkobilin, som gir avføringen brun farge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maten du spiser vil typisk bruke tre dager på reisen fra munnen til toalettskåla. Dersom den bruker kortere tid, vil dette ofte gi en grønnlig avføring. Dette kan skyldes irritert tykktarm eller stress - og er som regel ufarlig.

Fargeendringer kan imidlertid også være at varselsignal på at noe er galt. Dersom avføringen er svart, kan det være et tegn på blødninger i mage-tarmkanalen. Lysere avføringen og blodig avføring kan være symptomer på alvorlige helsekomplikasjoner, som leversykdom og kreft. Kontakt lege dersom du merker slike endringer.

Bedre helse starter i fordøyelsen

Form og størrelse
Tidligere antok man at blyanttynn, smal avføring var et varseltegn. Nyere forskning tyder imidlertid på at dette ikke stemmer og at form og størrelse betyr veldig lite, ifølge WebMD.

Lukt
Det er helt normalt at avføringen lukter. Tarmene dine er nemlig fulle av bakterier som hjelper kroppen med stoffskifteprosesser og å fordøye maten. De har også skylden for at avføringen stinker – noe som altså er et bra tegn.

Bakteriebombe på toalettet

Endrede toalettrutiner

Vanlige tegn på at fordøyelsystemet ikke fungerer optimalt, er at du må på do for ofte eller for sjeldent.

HVA ER DIN TYPE? Denne klassifiseirngen av menneskelig avføring ble utviklet ved University of Bristol. Type 1 og 2 indikerer forstoppelse, 3 og 4 er de "ideelle" typene siden de passerer lettest gjennom tarmkanalen, type 5-7 indikerer diaré. Illustrasjonen er hentet fra Wikipedia.
HVA ER DIN TYPE? Denne klassifiseirngen av menneskelig avføring ble utviklet ved University of Bristol. Type 1 og 2 indikerer forstoppelse, 3 og 4 er de "ideelle" typene siden de passerer lettest gjennom tarmkanalen, type 5-7 indikerer diaré. Illustrasjonen er hentet fra Wikipedia. Vis mer

Forstoppelse

Hvis du normalt kvitter deg med avføring en-to ganger daglig, og dette plutselig endrer seg til et par ganger i uka, vil du begynne å føle deg oppblåst og kjenne et generelt ubehag. Når du prøver å gå på do, må du presse og trykke, uten at det kommer ut noe særlig.

Forstoppelse kan skyldes flere ting, som endringer i kostholdet - f.eks. redusert inntak av fiber eller vann - eller at du er mindre fysisk aktiv enn før, noe som vil bremse ned fordøyelsen. Visse medikamenter, blant annet smertestillende, kan også forårsake fortstoppelse.

Hjelp for trege mager

I sjeldne tilfeller kan treg avføring skyldes forandringer i endetarm eller bekkenbunn, svulst i tykktarmen eller sykdommer som kan skade muskler, nerver eller bindevev i tarmveggen, som sukkersyke, bindevevssykdommer samt nerve- og muskelsykdommer, ifølge Helsenett.

Oppsøk lege hvis avføringen endrer farge, hvis du mistenker sykdom eller hvis du opplever plager du ikke kan takle selv.

Diaré
Diaré defineres som løs avføring tre ganger daglig eller oftere. Akutt diaré har en rekke årsaker, men skyldes som regel matforgiftning.

Tips mot diaré på ferien

Diarén vil oppfattes som kronisk etter at den har vart i tre uker. Da kan man få mistanke om tykktarmbetennelse, svulster i tarmen, sykdommer i lever eller bukspyttkjertel, høyt stoffskifte eller tynntarmsykdommer, ifølge Helsenett.

Oppsøk lege dersom diaréen er plagsom eller hvis du oppdager blod eller slim i avføringen.

Råd for god fordøyelse

For å opprettholde et godt, normalt avføringsmønster kan det hjelpe:

- å ha et sunt kosthold med mye fiber
For personer under 50 år anbefales et daglig inntak på 25 gram for kvinner og 38 gram for menn. Kvinner og menn over 50 rådes til å få i seg henholdsvis 21 og 30 gram. Maten du ikke bør droppe

- å få i seg nok væske
Lytt til kroppens signaler og drikk når du er tørst. «Du bør drikke 8 glass vann om dagen»

- å trene regelmessig
Fysisk aktivitet har en gunstig effekt på fordøyelsessystemet og kan motvirke forstoppelse. Slik forebygger du oppblåsthet

Kilder: WebMD, Helsenett, Lommelegen.no, Wikipedia.org.