Hva avgjør ditt DVD-kjøp?

Liker du DVD-filmer med mye ekstramateriale, og vil helst nyte dem før de kommer på kino? Da har du antagelig stereobenken full av DVD-titler fra USA. Det kan det snart bli slutt på.

Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/anne.htm" target="_blank">Anne Angelshaug</A>. Foto: Anne
Bilde: Anne Angelshaug. Foto: Anne Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DVD-filmer i sone 1 er beregnet på amerikanske forbrukere, mens sone 2 er for oss her i Europa.

Filmselskapene er fast bestemt på å opprettholde et vanntett skott mellom det europeiske og det amerikanske DVD-markedet, slik at de kan operere med forskjellige priser og lanseringstidspunkter i de to verdensdelene.

Nye søksmål på trappene

Rettighetshaverne i Norge kjemper nå en innbitt kamp for å bli kvitt parallellimport av DVD-titler fra USA.

Som om ikke det er nok til å skremme vannet av innbitte filmfreaker, jobbes det også aktivt for å forby sonemodifisering av DVD-spillere.

Hva vil det si for deg?

Mange mener at soneinndelingen på DVD-formatet har ført til langt dyrere filmer – og enkelte hevder også annenrangs utgaver.

Mens amerikanere kan kose seg med DVD-filmer til mellom 130 og 230 kroner, koster de samme titlene vanligvis fra 200 kroner og oppover i Norge.

Enda verre er det kanskje at de europeiske versjonene ofte også har dårligere lydspor, og er ribbet for ekstra gadgets, som "directors cut", ekstra trailere, hidden features, og intervjuer eller informasjon om skuespillerne.

Kun viktig for filmnerder?

Fra bransjehold i Norge har det også blitt uttalt at lydkvalitet og tilleggsmateriale kun er interessant for et fåtall av kundene. Vi vil derfor vite hva du som leser mener.

Kryss av for hva som avgjør ditt valg av DVD-titler i boksen nedenfor. Det er fullt mulig å hake av for flere alternativer.

DinSide kommer til å følge utviklingen i DVD-kampen framover - og vil gi deg intervjuer fra mennesker i begge leirer.

Følg med!