Husket du årsavgiften på bilen?

Fristen for å betale årsavgiften på bilen gikk ut den 15. mars i år. De som ikke har betalt ennå, får et gebyr på 250 kroner, i tillegg til årsavgiften. Blir du tatt i kontroll må du ut med ytterligere 900 kroner.


Betal årsavgiften nå

- Alle som ikke betalte årsavgiften innen den 15. mars, fikk krav om å betale i mai, sier Vidar Lillebo, kontorsjef i Tollregion Oslo og Akershus til DinSide. - De som ennå ikke har betalt, har fått et avskiltingsvedtak tilsendt i posten i dag.

Ifølge Lillebo er det kun de som har fått et avskiltingsvedtak i posten som risikerer å få skiltene klippet av i denne omgang.

- Vi oppfordrer alle som ikke har betalt årsavgiften enda, til å gjøre det umiddelbart, sier Lillebo. - Sørg også for å ha kvitteringen i bilen.

Betaler du nå, må du ut med 3.115 kroner for en personbil (årsavgiften på 2.865 kroner pluss gebyret på 250 kroner).

Betal nå - behold skiltene. Foto: Samuel Herrmann. Foto: Samuel Herrmann Vis mer


900 kroner i gebyr

I slutten av uken kommer Tollvesenet, politiet og Statens vegvesen til å starte arbeidet med å gjennomføre kontroller.

- Dersom du blir stoppet i kontroll kan du unngå avskilting om du betaler på stedet, sier Lillebo. - Men da må du i tillegg til forsinkelsesbegyret på 250 kroner, også betale et gebyr på 900 kroner. Har du fått et avskiltingsvedtak lønner det seg derfor å betale med en gang, slik at du slipper de 900 kronene.

Har du betalt, men ikke mottatt oblatene du må lime på skiltene dine som bevis? Ingen grunn til panikk.

- Når vi gjennomfører kontroller, sjekker vi bilregistreringsnummeret opp mot motorvognregisteret, for å sjekke om avgiften er betalt og om det er et avskiltingsvedtak på bilen, sier Lillebo.

Oblatene må på før 14. august

- Vegdirektoratet sender ut oblatene i disse dager, sier Lillebo. - Innen 1. juli skal alle ha mottatt dem, og fristen for å lime oblatene på bilskiltene er ikke før 14. august.

Det er altså først etter 14. august du kan risikere å få skiltene klippet av hvis du ikke har limt på årets gule oblater - og dette selv om du har betalt årsavgift.

Færre syndere

Lilllebo forteller at det er færre og færre som ikke betaler årsavgiften. - Vi sender ut 3 millioner krav totalt, sier han. - Og det er bare 117.734 som får avskiltingsvedtak, det representerer jo bare 3-4 prosent av totalen.

Sammenlignet med i fjor er det en nedgang på 5.204 som ikke har betalt innen fristen.

De som ikke betaler avgiften får ikke oblat, og i tillegg til å få skiltene klippet av blir avgiften tvangsinnkrevd 15. september. Det koster 1.200 kroner å få skiltene tilbake. For en vanlig personbil kommer summen da opp i 4.315 kroner ifølge Tollvesenet.

Husk også at bilen må ha gyldig forsikring og godkjent EU-kontroll/periodisk kjøretøykontroll.

Kilde: Tollvesenet.