Det var ikke bare før i tiden at brevgiro ble brukt. Fortsatt er det mange som sverger til denne betalingsformen.      Foto: Berit B. Njarga
Det var ikke bare før i tiden at brevgiro ble brukt. Fortsatt er det mange som sverger til denne betalingsformen. Foto: Berit B. NjargaVis mer

Husker du brevgiro?

Betalingsformen er fortsatt i bruk blant en rekke nordmenn.

Det var en gang da nordmenn flest betalte sine regninger ved å sende dem i posten. Og overraskende nok er dette fortsatt fullt mulig. Brevgiroens dager er nemlig langt fra forbi - selv lenge etter dens storhetstid på 90-tallet.

– I snitt får vi inn 110.000 brevgiroer til betaling hver dag, forteller Mette Olsen, leder av produksjon i Nets til DinSide. Nets leverer betalingsløsninger til bankene, deriblant AvtaleGiro, eFaktura og sist, men ikke minst, brevgiro.

Synkende bruk av brevgiro

For brevgiro lever, som antallet daglige transaksjoner bekrefter, i beste velgående, selv om formen kan sies å være dalende. For det er en gang slik at antallet betalinger gjort med brevgiro, synker for hvert år.


– Vi har en gjennomsnittlig nedgang på 13 prosent hvert år. Hvor lenge brevgiro vil bli tilbudt som betalingsform til nordmenn avhenger av hvor lenge bankene vil tilby brevgiro til sine kunder, sier Olsen.

Samtidig spådde tidligere prognoser brevgiroens død allerede rundt tusenårskiftet. Men den gang ei. Med et snitt på 110.000 transaksjoner, og 230.000 betalinger på de beste dagene, er det fortsatt en del av oss som liker å kunne sende giroer i posten for betaling.

Dette skjer ikke minst når regninger som NRK-lisensen og årsavgiften skal betales. Kanskje ikke overraskende er det også rundt den 20. hver måned at antallet transaksjoner er størst. En kikk på NAVs utbetalingsdatoer viser at det er da pensjonen kommer inn på konto.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nå blir regningene betalt på flere tidpunkt hver dag

500.000 kunder har avtale

Selv om du skulle være en av dem som bare så vidt erindrer bruken av brevgiro på 90-tallet, er sjansen stor for at du kan benytte deg av fenomenet fortsatt.

– Nesten en halv million av personkundene våre har en brevgiroavtale, men hovedparten av disse har gamle avtaler som ikke benyttes lenger, forteller Jørgen Lønnquist, kommunikasjonsrådgiver i Nordea til DinSide.

Tallet på de som faktisk benytter brevgiro-tjenesten er nemlig langt mindre, understreker Lønnquist.

Likevel planlegger ikke Nordea å kutte ut tilbudet med det første - selv om de heller ikke markedsfører tjenesten aktivt.

– Brevgiro kan være et godt supplement til elektroniske tjenester, spesielt for mange eldre mennesker og personer som av andre grunner ikke bruker pc og nettbank, sier han.

En kikk på bankenes priser for betaling med brevgiro, tyder på at de ønsker kundene over på nettbank. I Nordea koster det 9 kroner per brevgiro, mens betaling i nettbank koster mellom 0 og 2 kroner, avhengig av kundeforhold.

Les også: Pass på hvilken minibank du velger