Husker bedre med kaffe

Drikker du to kopper kaffe hver dag, får du bedre hukommelse.

Er du avhengig av koffein for at dagen skal begynne? Her er enda en grunn til å kose seg med kaffekoppen: Du får bedre hukommelse.

Det er ikke bare kaffe som gjør hjernen mer aktiv. Te, brus og sjokolade stimulerer også hjernens korttidshukommelse, melder østerriske forskere. Det er med andre ord koffeinen som forbedrer hukommelsen.

Forskerne scannet hjernen til 15 personer. Deltakerne hadde nettopp drukket koffein tilsvarende det som finnes i to kopper kaffe. Scanningen viste økt aktivitet i fremste del av hjernen, hvor hukommelsen finner sted.

Deltakerne gikk uten koffein i tolv timer. Etter å ha inntatt 100 mg koffein, husket de lettere en sekvens med bokstaver enn før inntaket.

- Vi kan se at koffein øker aktiviteten i enkelte deler av hjernen, sier forsker Florian Koppelstatter, ved Medical University Innsbruck, til Reuters.

En kopp kaffe inneholder i overkant av 100 mg koffein. Til sammenligning inneholder te og cola cirka 50 mg. Du må dermed drikke dobbelt så mye te og brus for å få i deg nok koffein.

Årlig inntar nordmenn i gjennomsnitt 5,3 kilo kaffe per år, skriver Statistisk Sentralbyrå. Ifølge Norsk Kaffeinformasjon drikker nesten 80 prosent av den voksne befolkning kaffe.

 

Mozon.no, 2.12.2005