Huskeliste for parabolkjøpere

Vi kontaktet Werner Eriksen fra firmaet Tveco Elektronikk. Firmaet har solgt parabolanlegg siden 1993, og tilbyr pakkeløsninger fra både ViaSat og Canal Digital.

- Det er en rekke feller "ferske" parabolkjøpere kan gå i, sier Eriksen.

For å begynne med det litt kompliserte først, begge de nordiske aktørene har sitt eget operativsystem på dekoderne. Viasats system heter "Open TV", mens Canal Digitals system heter "Media Highway", og kort fortalt er de like ukompatible som en Mac og en PC.

- I tillegg bruker de hvert sitt kodesystem. For å dekode signalene fra Canal Digital og Viasat trenger du altså to ulike programkort. ViaSats system heter Viaccess, mens Canal Digitals heter Conax. I praksis vil det si at de som vil ha mulighet til å bytte mellom programtilbyderne, eller vil ha begge to, må være ekstra nøye i valg av dekoder.

- Vi anbefaler at du skaffer deg en dekoder som gir deg mulighet til å motta signaler fra begge programleverandørene. For den ukyndige kunde er imidlertid ikke like lett, dette kan belyses med et par eksempler sier Eriksen:

 • Den digitale leiedekoderen som bl.a. Elkjøp tilbyr, forutsetter abonnement på en av Canal Digitals programpakker. Hvilken dekoder som leveres varierer, men vær klar over at en del av disse mottagerne (f.eks. den fra Philips) ikke kan modifiseres til å motta signalene fra ViaSat. I praksis er du altså bundet til Canal Digitals programpakker.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Dette er kanskje ikke noe stort problem, men absolutt greit å være klar over. Vi må stadig skuffe kunder som også har lyst til å motta ViaSats kanaler, per i dag er det rett og slett ikke mulig på disse dekoderne, sier Eriksen.

 • Heller ikke ViaSat slipper unna uten riper i lakken. Den 1. desember i år begynner ViaSat med utskiftningen av alle sine analoge dekodere. Eksisterende kunder får dermed nye digitale dekodere tilsendt uten ekstra kostnad. Problemet er at disse dekoderne ikke kan motta noen av Canal Digitals signaler. Dekoderen er nemlig utstyrt med kun en kortleser, og kan ikke oppgraderes.
 • Kjøper du en digital dekoder, som kan motta signaler fra begge leverandørene, vil du alltid motta lyd og bilde. Problemet er at ViaSats og Canal Digitals interaktive løsninger krever en dekoder som takler deres eget operativsystem.

  Eksempel på interaktive løsninger er Canal Digitals kiosk system, der du kan bestille filmer og selv velge når du vil se dem. Viasats "The Goal Show" under Champions League sendingene er et annet eksempel.

  Har du en digital dekoder med Canal Digitals operativsystem, kan du altså se på ViaSats kanaler, men ikke nødvendigvis delta i ViaSats interaktive tjenester.

  Dette krever nemlig at dekoderen takler begge operativsystemene

Hva bør du kjøpe?


- De fleste billigmottagerne binder deg til en av programleverandørene, sier Eriksen. Og det er jo helt greit så lenge du er klar over det. Problemet er der dette ikke blir opplyst når du kjøper produktet.

- Vil du ha alle valgmulighetene bør du altså kjøpe en dekoder som gir deg mulighet til å motta signaler fra både Canal Digital og Viasat, samtidig som dekoderen må kunne takle de interaktive tjenestene fra begge leverandørene.

Dekodere som tilfredsstiller disse kravene ligger prismessig fra 4990 kroner og oppover.

- Av de dekoderne Eriksen anbefaler er blant annet dekoderne fra Force, som gir deg mulighet til å kunne se både ViaSat og Canal Digital, samtidig som ny programvare skal kunne takle begge selskapenes interaktive tjenester:

 • Force Duo Master, en kombinert analog- og digital mottaker, er utstyrt med 2 digitale kortplasser i tillegg til 2 analoge kortplasser.
 • Force 1133s, en ren digital dekoder, med totalt 4 kortplasser. To innebygde, samt to ledige.
 • Force 1144, som tilsvarer 1133s, men som i tillegg har optisk lydutgang.

Kommentar

MERK! Vi har fått tilbakemelding fra en av våre lesere om at Forcemottagerne per i dag ikke takler de interaktive tjenestene til ViaSat. Leseren nevner imidlertid Triax DVB65 S som et eksempel på en dekoder som takler begge systemene.

Dette mener imidlertid Eriksen er feil, han hevder at Triax-dekoderen ikke er kompatibel med Viasat's sendinger.
Tommelfinger regel:
Mottakere med forskjellig operativ system (OpenTV eller Media Highway) kan ikke kjøre interaktive tjenester fra konkurerende operativsystemer.(Les Canal Digital og ViaSat)

Med denne tilbakemeldingen er altså forvirringen komplett...

Moralen er dermed klar, finn ut hva ditt behov er og spør om råd i butikken. Sørg for at du får det du betaler for. Selv om våre gode råd kommer fra Tveco Elektronikk anbefaler vi uansett at du kontakter flere butikker for å finne det beste tilbudet.

Lykke til!