Husk Tea-tree i sommer

Her er sommerens minste førstehjelpsskrin: En flaske tea-tree olje kan hjelpe for det aller meste.

Med sommeren kommer også insektstikk, brennmaneter, solbrente skuldre og alskens andre små og store plager.

Og akkurat når uhellet er ute er sannsynligheten også stor for at du ikke sitter ved siden av et velfylt førstehjelpsskrin.

Men om du vil slippe å fylle strandbagen med plaster, salver og kremer hver gang du skal ut av huset finnes det et godt alternativ. En flaske med oljen fra australske tea-tree hjelper mot en hel masse småplager og tar ikke større plass enn en lighter.

Tradisjonell lindring
Tea-tree, eller te-treet på godt norsk, er brukt som medisin av urbefolkningen i Australia gjennom alle tider. Oljen fra bladene på treet har en antiseptisk og sårlegende effekt, og kan også virke smertestillende ved små skader.

Mange alternative kosmetikkprodukter baserer seg også på tea-tree olje. Årsaken er at oljen kan hjelpe mot mange forskjellige hudproblemer som tørr hud, eksem, sopp, kløe og kviser.

Livet i fjæra
Om du tar med ungene eller bare en piknik-kurv til stranden i sommer er oddsene store for at du støter på minst en av de fire store sommerplagene: Brennmaneter, myggstikk, brennesle og solbrenthet.

Tea-tree kan gi god lindring til alle disse problemene. Guro Hotvedt ved Helseportalen.no har følgende råd for å lage din egen naturlige behandling for insektstikk: 15 dråper tea-tree olje blandes med 100 milliliter mandelolje, 20 dråper lavendel, 15 dråper lemongrass og 10 dråper eucalyptus. Denne blandingen kan både holde myggen unna og lindre kløen om du først blir stukket.

Brennmaneter og brennesle kan gi sterke smerter i begynnelsen men vil heldigvis bli bedre av seg selv etter en stund. Om du smører ren tea-tree olje rett på huden vil smertene forsvinne raskere.

Om du vil unngå solbrent hud bør du først og fremst holde deg til gode solvett-regler som å bruke solkrem og holde deg i skyggen midt på dagen. Men om du allerede sitter med rød nese og brente skuldre kan oljen både være lindrende og hjelpe huden med å heles raskere.

Forsiktig bruk
Olje fra tea-tree er godkjent som legemiddel av Statens Legemiddelverk og kan også være til hjelp mot forkjølelseplager og bihulebetennelse. Men det er all grunn til å være litt forsiktig med å svelge mixturer som inneholder oljen.

Allergiske reaksjoner kan oppstå og Legemiddelverket advarer mot at ren olje kan være dødelig ved en dose på fire milliliter. Det er derfor satt en øvre grense på 0,5 prosent tea-tree olje i blandinger som skal brukes i munnhulen. Kosmetikkprodukter kan inneholde en konsentrasjon av oljen på opptil 2 prosent.

Først opprettet: 06.07.2005
Sist redigert: 16.07.2007