Husk solkrem, helmelk og kortison

I påsken møter tynn innendørshud sterk sol. - Husk å ta med både helmelk, kortisonkrem og solkrem i påskefjellet, råder hudlege Ole Fyrand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en påske venter på oss. Vinterbleke kryper vi ut av våre huler og reiser til høyfjell og sjøstrender for noen stakkars dager - forhåpentligvis i sola. Og vender hjem med solbrente ansikter og flassende neser, før brunfargen langsomt kommer.

Dette er en ny form for tilværelse. Det er ikke lenge siden de fleste av oss drev med kroppsarbeid fra tidlig vår til sen høst utendørs. I denne perioden møtte vi den svake vinter- og vårsola gradvis, slik at huden kunne beskytte seg ved at hornlaget ble tykkere, og huden langsomt brunere. Etter hvert som sola steg høyere på himmelen og stråleenergien økte opparbeidet man seg en god beskyttelse. Huden tilpasset seg den gang gradvis til naturen.

Tynn innendørshud
For de fleste av oss er dette en fortid. Nå lever vi innendørs mesteparten av året, bortsett fra korte ferier til påske og på sommertid. Da oppholder vi oss plutselig hele dagen ute i naturen, ubeskyttet med vår tynne innendørshud møter vi en sterk sol. Uten å ha fått tid til å utvikle den gradvis tykkere huden og brunfargen som har som oppgave å stoppe de ultrafiolette strålene. Det er kulturhuden i møte med naturen. Dette møtet med solstrålene blir derfor ofte et ”kultursjokk” for de fleste. Solforbrenninger og flassing blir resultatet. Senere kommer tidlige aldersforandringer og kanskje hudkreft.

Våre nye livsforhold har som konsekvens at mennesket har forlatt sin naturkontakt og er blitt et kulturdyr. Først etter hvert forstår vi hvilken betydning dette har for oss. Vi burde selvsagt langsomt vent oss til sola på samme måte som naturfolkene automatisk gjorde om våren. Men det har vi naturligvis ikke tid til, eller interesse for.

Enkle beskyttende grep
Når vi skal tilbringe mange timer direkte i sola i tillegg til refleksen av stråler fra snøens hvite farge og den lyse sanden på sommerens badestrand, kan vi gjøre noen enkle beskyttende grep:

  • Bruk selvsagt solkremer med høy nok filterstyrke mot de ultrafiolette strålene UVB og UVA. Faktor 15 er nok, dersom det smøres rikelig nok på. De fleste bruker fremdeles heller penger på røyk og rødvin enn på god solbeskyttelse.
  • Når fjellturen i påsken står for døren må tre typer smørning tas med i sekken - solkrem, skismurning og hydrokortisonkrem.
  • Kjøp en sinkpasta eller en tilsvarende stift til bruk på lepper og nese. Kan fås på apotek med noe brunfarge. For all del, smør gjerne inn hele ansiktet.
  • Fjern all smurning i ansiktet med en fuktighetskrem etter soloppholdet.
  • Innta lunsjen med ryggen mot sola.
Husk at sola er et inferno i påsketiden: Huden har ennå ikke opparbeidet noen beskyttelse, i høyden stiger intensiteten av UV-strålene, refleksen fra snøen er sterk. Overskyet himmel reduserer varmestrålene og gjør oss mindre forsiktige, men husk at UV-strålingen er sterk selv om det er overskyet. I tillegg oppholder vi oss plutselig utendørs i mange timer.

Ved solforbrenning: Bruk en kartong helmelk, bland denne med like deler vann og kjøl dette ned før et klede (rent lommetørkle eller lignende) dynkes med blandingen og legges som omslag på den røde betente huden. Hvorfor? Helmelk inneholder fett og proteiner som lik en lotion lindrer solbrent hud, mens et rent vannomslag irriterer huden. Smør i tilegg den røde huden med hydrokortisonkrem 3-4 ganger daglig (fås i 20 grams tuber på apotek uten resept) til bedring. Dette er fullstendig ufarlig for alle aldersgrupper.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!