Husk rentetapet ved forskuddsbetaling!

Strømleverandøren som topper listen denne uken krever hele betalingen på forskudd. Rentetapet gjør at verket i virkeligheten er litt dyrere enn nummer to.

Nå er det ikke mange kronene det er snakk om, men "listetoppen" Norkraft krever inn hele kvartalsbeløpet på forskudd. Om du stiller inn kalkulatoren på et årsforbruk på 25.000 kilowattimer, finner du at Norkraft er 36 kroner billigere enn listens nummer to, Hurum Kraft, om prisforskjellen hadde holdt seg i et helt år.

LES OGSÅ:

Med et årsforbruk på 25.000 kilowattimer utgjør selve strømleveransen 5.832 kroner hos Norkraft (nå 18. februar). Om du betaler en fjerdedel av dette på forskudd, blir det 1.458 kroner.

Norkraft krever dette opp før du får en eneste kilowatt strøm. La oss si at du i stedet satte disse pengene i banken til 6,1 prosent rente - 1,5 prosent pr. kvartal.

Da ville du få 22 kroner i kvartalet i renter. På fire kvartaler ville du altså motta 88 kroner i renter.

Dette er mer enn dobbelt så mye som årsforskjellen mellom Norkraft og Hurum energi, som krever inn hele strømregningen på etterskudd. Det er altså Hurum som i virkeligheten er billigst akkurat denne uken.

Snart alle på etterskudd

Fra 1. juli er det sannsynlig at alle strømleverandører går over til å kreve inn betalingen på etterskudd. Norges Vassdrags- og Energdirektorat (NVE) har foreslått dette i en høringsuttalelse fra ifjor høst.

Den nye ordningen skulle trådt i kraft fra 1. januar, men ble utsatt et halvt år. Den går ut på at strømmåleren skal leses av fire ganger i året. Du skal etter hver avlesning betale for faktisk forbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en ordning som vil få kraftig fart på konkurransen i strømmarkedet, ettersom forbrukeren vil motta en kjempestor strømregning på vårparten.

Siden omleggingen er så nært forestående, vil DinSide ikke legge om kalkulatoren så den tar hensyn til forskudd/etterskudd. Dette må du som bruker ha et lite sideblikk til selv.

Uansett er det ikke mange kronene det dreier seg om.