Husk refleks i mørket

Har du refleksen klar til mørke vinterkvelder? I så fall er du i sjeldent selskap.

Til tross for mørke kvelder, er det stadig færre fotgjengere som bruker refleks. Siden 1980-tallet har antallet voksne med refleks blitt halvert.

Klubb for refleksbrukere
I 1983 brukte 30 prosent av fotgjengerne refleks. I år har tallet sunket til 14 prosent.Det er to prosent mindre enn i fjor. Men hvorfor bruker færre refleks nå enn tidligere?

- Det er noe vi også lurer på. Vi tror, basert på en del research, at det har med at mye av refleksene er lite trendy, litt gammelmodige og ikke særlig spennende, sier Bjarne Eikefjord i Motorførernes Avholdsforbund, MA, til Mozon.no.

Dette prøver de å gjøre med i Refleksklubben, som MA har lansert i samarbeid med Trygg Trafikk og Sosial- og helsedirektoratet. Klubbens mål er å øke bruken av refleks.

- Vi utvikler nye typer reflekser som også har en story rundt seg, for å skape engasjement. I tillegg gjør vi det lettere ved at du kan tegne deg for medlemskap i en klubb hvor du automatisk i medlemskapet får tilsendt refleks du trenger for ett års forbruk, sier Eikefjord.

Medlemmer i klubben kan vente seg en pakke med spennende reflekser til en billig penge hver høst. Refleksene skal følge motebildet og kan kanskje også bli samleobjekter?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårlige unnskyldninger
Ifølge tall fra oktober, er det personer i Sogn og Fjordane som er flinkest til å bruke refleks. Hele 46 prosent av disse er refleksbrukere. Aller dårligst er de i Vest-Agder og Buskerud, hvor bare syv prosent bruker refleks, ifølge Trygg Trafikk.

Unnskyldningene våre for å ikke bruke refleks varierer. Mens 19 prosent sier at de ikke har refleks, skylder 14 prosent på sløvhet eller at de synes godt nok i mørket uten, 13 prosent på glemsomhet og 13 prosent på at de aldri er ute i mørket. Det viser en undersøkelse forsikringsselskapet Vesta gjennomførte i fjor.

Vesta fant også ut at en av fire barn ikke bruker refleks.

- Mens noen av unnskyldningene til de voksne er skuffende, er unnskyldningene for at barna mangler refleks hårreisende: 3 av 10 bruker ikke refleks "fordi det ser teit ut", mens 1 av 5 rett og slett glemmer det, sier Anne Stine Mollestad i Vesta på selskapets nettsider.

Redder liv
Ni fotgjengere ble drept i trafikken i 2004. Ingen av disse brukte refleks.

Mange fotgjengere tror at så lenge de ser bilen, ser bilisten dem også. Slik er det dessverre ikke. Hvis bilisten kjører med nærlys i 50 km/t, har han bare to sekunder på å oppdage deg. Hvis du bruker refleks har han ti sekunder. Refleksbruk reduserer risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent, skriver Trygg Trafikk på sine nettsider.

Refleks kan blant annet kjøpes i bokhandlere, på apotek og i sportsbutikker.

Det er også andre farer ved å kjøre i mørket. Mange sjåfører blir mer trøtte av mørke høstkvelder.

 

Foto: Jørgen Schyberg/Trygg trafikk

 

Mozon.no, 25.11.2006