Husk pass og internasjonalt førerkort!

Er du på vei ut i den store verden må du sørge for at papirene er i orden. Pass på at du har et gyldig pass og et internasjonalt førerkort hvis du skal kjøre bil. Det tar lang tid å få de nye passene, mens du får førerkortet på dagen.

Etter å ha sittet og svettet mens venner og kollegaer har vært på ferie er det endelig din tur. Feriereisen er planlagt og du skal ut på tur. En siste sjekk over reisedokumentene kan imidlertid gi deg en ubehagelig opplevelse hvis passet ditt har gått ut.

Opp til 12 dagers ventetid på Østlandet

Innføringen av et nytt maskinlesbart pass i Drammen, Asker & Bærum, Romerike og Oslo Politidistrikt gjør dessverre at du ikke lenger kan få et nytt pass på dagen. Det nye maskinlesbare passet skal imidlertid være vanskeligere å forfalske, og på sikt er det håp om at passkontrollene skal bli enklere for deg som har et slikt pass.

Du må fremdeles gå til politiet for å få ditt nye pass, men passet blir så sendt til Norges Bank som gjør det ferdig og sender det til deg i løpet av 12 dager. Her gjelder det altså å være ute i god tid...

I stille perioder kommer det imidlertid ganske raskt, vi kjenner til at passet har kommet etter 3/4 dager.

Et utgått pass kan komme som en bitter overraskelse på den som ikke reiser ofte. Men nå som tidligere er det mulig å få utstedt et såkalt nødpass. Dette er riktignok kun gyldig for et kortere tidsrom, men kan være nok til å få den distre charterreisende gjennom begge passkontrollene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers får du det på dagen

I resten av landet kan du fremdeles få passet uten denne ventetiden. Vi tok en telefon til Trondheim Politidistrikt, og en vennlig kvinnestemme kunne opplyse om at pass kunne skaffes på dagen. Også her får du det nye passet, men forskjellen er at det fylles ut manuelt.

Dette er vel nok et bevis på at automatikk ikke alltid er til det bedre, i hvert fall ikke for deg som har dårlig tid...

Hva må du ha med deg?

  • Legitimasjon. Gyldig legitimasjon er blant annet bankkort, nytt førerkort eller vernepliktsbok.

    Det er sikkert mange som stusser over at ikke det gamle passet kan brukes som legitimasjon. Det kan det imidlertid, så lenge du har et gammelt pass hvor hele fødselsnummeret ditt står. I mange pass, inkludert mitt gamle, står imidlertid kun selve fødselsdatoen og i de nye passene skal hele fødselsnummeret med, resultatet blir altså at du må ha med deg annen legitimasjon.

  • Bilde. Du må ha med deg to passbilder. Både sort/hvitt og fargebilder kan brukes, men bildene blir gjengitt i sort/hvitt i passet.
  • Penger. Ingenting er gratis her i livet, heller ikke passet. Det er imidlertid ikke så mye å si på prisen, det nye passet koster 265 kroner for voksne, og 132 kroner for de under 16 år.

Internasjonalt førerkort

Husk pass og internasjonalt førerkort!

Etter at passet er i boks bør du skaffe deg et internasjonalt førerkort. Det er slett ikke alle land som krever at du har internasjonalt førerkort, men det kan allikevel være lurt å ta med.

Husk at du er nødt til ha med deg ditt vanlige førerkort på reisen. Det internasjonale førerkortet er ikke gyldig alene, kun sammen med ditt vanlige førerkort.

I USA er det for eksempel ikke påbudt, men anbefales allikevel av NAF. Grunnen er at et internasjonalt førerkort ofte kreves for å få leie bil.

Hvor får jeg det?

Internasjonalt førerkort får du blant annet gjennom Norges Automobil-forbund (NAF). Du kan få utstedt førerkortet på NAF sentre og medlemskontorer over hele landet, samt ved NAFs hovedkontor i Oslo.

Det internasjonale førerkortet får du på fem minutter! En ganske behagelig opplevelse faktisk. Det eneste du trenger å ta med deg er ditt norske sertifikat, samt et passbilde. Er du NAF medlem koster den internasjonale utgaven 50 kroner, mens vi ikke medlemmer må ut med 80 kroner.

Ingen ublu pris, men ulempen er at kortet kun er gyldig i ett år om gangen.