Husk Helsetrygdkortet på europareisen

Gir deg rett til legehjelp i hele EØS.

Slik ser det Europeiske Helsetrygdkortet ut. Foto: BERIT B. NJARGA
Slik ser det Europeiske Helsetrygdkortet ut. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du reise på ferie til Europa i sommer bør du ta med det europeiske helsetrygdkortet. Det gir deg nemlig rett til medisinsk hjelp på samme vilkår som landets egne innbyggere, og ikke minst: Med de samme egenandelene.

I Norge er det Helfo som utsteder kortet, som man enkelt bestiller på Helfos nettsider. Husk at hvert familiemedlem må ha hvert sitt kort, og at det tar noen dager å få kortet tilsendt.

– Det tar inntil ti dager fra du bestiller kortet til du har det i postkassa, forteller avdelingsdirektør Jørgen Sætre ved HELFO servicesenter til DinSide, og legger til at kortet er gyldig i alle EØS-land og i Sveits.

>> Her er det billig å være norsk i sommer

Jørgen Sætre i Helfo. Foto: Helfo
Jørgen Sætre i Helfo. Foto: Helfo Vis mer


Ingen krise uten kort

Skulle ikke helsetrygdkortet komme frem i tide før avreise, er det likevel ingen krise. Skulle du bli syk på reisen kan du ringe Helfos servicesenter, som kan sende en hasteblankett elektronisk til det offentlige sykehuset eller legesenteret der du befinner deg.

– Denne hasteblanketten gir deg de samme rettighetene som helsetrygdkortet. Det er også mulig å få refundert dine utgifter til helsetjenester fra HELFO når du kommer hjem, understreker Sætre.

Selv om helsetrygdkortet gir deg en rekke rettigheter om du blir syk på europaferien, anbefaler Helfo deg å ha en reiseforsikring i tillegg. Det er nemlig ikke alt Helsetrygdkortet dekker, som for eksempel hjemtransport fra utlandet om du blir syk.

Les også: Vanskelig å forstå Telenors "enkle"utenlandspriser

Aksepterer ikke helsetrygdkortet?

Nylig kunne det britiske forbrukermagasinet Which? fortelle at en rekke briter har opplevd å få helsetrygdkortet avvist ved behandling på spanske sykehus. Pasientene dette gjaldt skal blant annet ha fått beskjed om at det ikke er gyldig når de har en reiseforsikring i tillegg.

Nå har EU-kommisjonen kontaktet Spania for å få ryddet opp. Det er nemlig EU som har besluttet at kortet skal innføres. De har ifølge Helfo lagt sterke føringer til alle lands trygdemyndigheter om å informere leger og annet helsepersonell om at helsetrygdkortet bekrefter retten til nødvendig helsehjelp ved midlertidig opphold i hele EØS-området.

Men hva gjør man hvis man skulle være så uheldig å bli avvist på lik linje med de britiske turistene?

– Skulle du oppleve at et offentlig sykehus eller legesenter ikke kjenner til eller aksepterer kortet, vil du selv måtte legge ut for behandlingen, eller du kan be om å få regning. Når du kommer hjem, kan du søke refusjon fra HELFO, understreker han.

Sætre presiserer at slike tilfeller er unntaket fra regelen. Han sier at tusenvis av norske turister i et EØS-land opplever at Europeisk helsetrygdkort hjelper dem når sykdom eller skade rammer.

– Selv om noen få har opplevd at kortet ikke automatisk har gitt dem medisinsk hjelp, er dette en mikroskopisk andel i forhold til alle som får hjelp. Helsetrygdkortet gir deg trygghet for at du får nødvendig helsehjelp når du trenger det ved et offentlig sykehus, sier Sætre.

Les også: Derfor bør du ikke si nei takk til kvittering