Bjørn Melgård får inn flere hundre sykler til reparasjon hver vår. – Mye kan unngås med enkel vedlikehold, forteller han.  Foto: Marte Dalsegg
Bjørn Melgård får inn flere hundre sykler til reparasjon hver vår. – Mye kan unngås med enkel vedlikehold, forteller han. Foto: Marte Dalsegg Vis mer

Husk dette før du setter bort sykkelen i høst

Vask og smør sykkelen din før du setter den bort for vinteren. Med godt vedlikehold kan du spare tusenlapper. Av: Marte Dalsegg

Publisert
Sist oppdatert

Ved enkelt vedlikehold av sykkene i høst, kan du spare tusenlapper til våren.

– Rengjør du sykkelen og sprayer kjedet med tynn olje før du setter bort sykkelen til vinteren, skal den i utgangspunktet være klar til bruk når du tar den ut, sier Bjørn Melgård, fra Oslo Sykkelverksted.

Melgård har også gitt oss sine tips til hvordan gjøre sykkelen vårklar.

Oppbevar sykkelen tørt

Når sykkelen ikke er i bruk, er det viktig at den oppbevares på et tørt sted. Den skal ikke settes ute, eller i en fuktig kjeller.

Elsykkel - et alternativ:Dette er en helt ny måte å sykle på, som gjør det attraktivt å bruke sykkel i hverdagen, til jobb, ærender, turer og (kanskje også) trening.

DinSide testet elektrisk sykkel i sommer, og ble begeistret.
Ikke vakkert, men dette kan bli resultatet om du ikke gjør en liten jobb på sykkelen i høst. Foto: Marte Dalsegg
Ikke vakkert, men dette kan bli resultatet om du ikke gjør en liten jobb på sykkelen i høst. Foto: Marte Dalsegg Vis mer


– Salt og sørpe gjør at sykkelkjedet tørker ut, smør lite og ofte. På den måten kan du beholde kjedet opp til ti ganger så lenge, sier Melgård.

Ikke gjør denne tabben: Skilt og lys skal være synlig selv med sykkel bak på bilen

Dårlige bremser

I løpet av en tøff vinter, kan bremsevaiere ruste og føre til at bremsen fungerer dårlig. Dette kan enkelt forebygges med enkel vintervedlikehold.

- Ved å smøre litt tynn olje i bremseovergangene, kan dette ungås. Helst skal vaieren smøres helt inn i strømpa, men da må du ta vaieren helt ut, sier Melgård.

Unngå rust

Bruker du sykkelen på saltede veier utover høsten, er det viktig å se over vaiere og kjede. Disse ruster fort i løpet av vinteren.

- Dette gjelder spesielt sykkelkjedet. Hvis det er rustet og helt stivt kan det risikere å ødelegge hele drivverket, giret og kjedet. Da kan du risikere å måtte betale et par tusen kroner i reparasjon, sier Melgård.

Hvordan bli kvitt rust? Flere knep for fjerning av rust på sykler og andre ting i hjemmet

Artikkelen er levert som et elevarbeide fra en student i avgangsklassen i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer