Husk å skru av denne sperren

Dumt å glemme før ferien.

<B>KRYSS AV PÅ RIKTIG STED:</B> Hvis ikke vil ikke bankkortet ditt fungere alle steder i utlandet. Foto: Colourbox, skjermbilde fra Skandibanken, montasje: DinSide
KRYSS AV PÅ RIKTIG STED: Hvis ikke vil ikke bankkortet ditt fungere alle steder i utlandet. Foto: Colourbox, skjermbilde fra Skandibanken, montasje: DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen år siden innførte mange norske banker en ekstra sikkerhetsmekanisme mot kortsvindel for nordmenns bankkort. Den såkalte regionsperren gir kunden anledning til å selv bestemme hvor i verden noen, eller alle, bankkortene skal være aktive. Hvis du aldri reiser utenfor Norden, er det ingen grunn til at bankkortet ditt skal være aktivt i for eksempel USA eller deler av Afrika.

Noen banker har allerede tatt avgjørelsen for deg om hvilke områder av verden bankkortet skal brukes, og ikke alle tenker over at VISA-kortet er deaktivert for "Nord-Amerika" den dagen de lander i USA. Skandiabanken har for eksempel automatisk deaktivert Europa når du første gang registererer et nytt betalingskort i nettbanken.

Les også: - Ikke stopp for disse bilistene

Sjekk før avreise

Derfor er det viktig at du sjekker regionssperren for bankkortene du skal ta med på ferie, slik at du slipper plagsomme overraskelser når du skal betale drosjeturen fra flyplassen til hotellet, og ingen av kortene dine fungerer.

Heldigvis er det en smal sak å aktivere regionssperren via nettbanken, men det forutsetter at du har nettilgang og en skikkelig nettleser.

Når du først er logget på vil alle endringer du gjør på regionssperren aktiveres umiddelbart, men det er altså enklere å gjøre det hjemme før avreise. Normalt er alt som kreves et par museklikk.

Les også: - Vi har blitt lurt av Norwegian!

Mindre svindel hos DNB

DNB melder denne uken at de har redusert kortsvindelen med hele 55 prosent sammenliknet med i fjor. Årsaken skal være et nytt system for svindelovervåkning, som blant annet overvåker forbruksmønsteret til bankkundene i sanntid. Idet det oppstår avvik, som for eksempel at kortdataene brukes i et land som ikke har tatt i bruk kombinasjonen med chip og pin på samme kort, vil transaksjonen avvises.

– Svindelovervåking i sanntid virker. I første kvartal i år stoppet vi cirka 80 prosent av alle svindelforsøk. Systemet begrenser sjansene for at kundene eksponeres for kjøp de ikke vedkjenner seg. Dette betyr mindre ulemper for kundene våre, mindre saksbehandling for oss og ikke minst reduserte økonomiske tap for DNB, sier divisjonsdirektør i DNB Finans, Morten Guldhaug, i en pressemelding.

DNB tar også kontakt med kunden i de tilfellene hvor de mistenker svindel.

Sløve nordmenn: Nesten ingen skjuler pin-koden

Ta med kontant-backup

Det anbefales gjerne at en tar med et ekstra kredittkort på ferie, slik at en har en ekstra sikkerhetsmekanisme hvis en mot formodning mister ett av dem. Dette kortet er det lurt å oppbevare et annet sted enn kortet du planlegger å bruke, da slipper du at begge kortene dine forsvinner hvis du for eksempel blir utsatt for lommetyveri.

Kontanter er nesten på vei ut av norske betalingssystemer, men i store deler av utlandet er det fortsatt et mye brukt betalingsmiddel. Det kan i alle tilfelle vært smart å ta med en liten sum i kontanter, så er du sikret ved eventuelle kort- eller datafeil.

Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm. Foto: Kim Jansson
Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm. Foto: Kim Jansson Vis mer


– Det er mange som sier du bare trenger ha med deg kort når du reiser, men det er alltid lurt å ha med seg noen småpenger. Det finnes mange lommetyver der ute, så ikke ha med deg hundrevis av kroner, men ha med noe. Det kan hende du ikke får brukt kort på å betale småbeløp, for eksempel om du vil ha en kaffe eller is. Det er heller ikke sikkert taxien tar kort som betaling, har Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken, tidligere uttalt til DinSide.no.

Før avreise til ferieparadiset er det også smart å notere ned telefonnummerne til bankens eller kredittkortselskapets sperretjeneste, slik at du raskt kan få sperret kort som blir stjålet. Sjekk også at utløpsdatoen på kortet ditt ikke er rett rundt hjørnet, selv om bankene pleier være flinke å sende ut nytt kort før det gamle utløper. Da må du i så fall huske å aktivere det nye kortet i nettbanken.

Les også: Sikkerhetskontroll bare for utvalgte

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!