Husk å sjekke rentefradraget grundig

Har du betalt renter av gjeld, skal du få fradrag på skatten. Men du bør sjekke grundig at de forhåndsutfylte opplysningene stemmer.

Samboere med boliglån må sjekke selvangivelsen ekstra nøye. Foto: PER ERVLAND
Samboere med boliglån må sjekke selvangivelsen ekstra nøye. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen hemmelighet at du kan få skattefradrag om du har gjeld.

Renter på gjeld som er betalt i løpet av året skal nemlig fradragsføres i selvangivelsen. Siden skattefradraget er på 28 prosent av innbetalte renter, kan det bety flere tusen kroner tilbake på skatten.

For mange vil renter betalt på boliglån være det mest omfattende rentefradraget. Skatteetaten skal normalt hente slike opplysninger selv, men ikke ta for gitt at opplysningene stemmer.

Du har selv ansvaret for å sjekke at samtlige opplysninger i selvangivelsen stemmer.

Problem for samboere

For samboere byr som regel denne posten på en liten ekstrajobb hvert år. Svært ofte opplever samboere som deler et boliglån, at bare én av dem har fått oppført gjeldsrentene på sin selvangivelse, selv om begge står som låntakere hos banken.

Noen tenker at dette rent praktisk kan løses ved at begge regner på hva som er en rettferdig fordeling, og deretter overfører penger seg i mellom når skattoppgjøret kommer, men dette er ikke nok.

Samboere skal oppgi gjeld og renter i selvangivelsen i samsvar med det som står på gjeldsbrevet i banken.

Er lånet delt på to, skal dere derfor føre opp like stor andel gjeld og gjeldsrenter i selvangivelsen. Deler dere boliglånet etter en annen måte, må dere beregne på samme måte i selvangivelsen.

For å rette opp rentefradraget, må dere endre post 3.3.1/4.8.1 i selvangivelsen.

Ektefeller trenger ikke følge samme regler. De kan dele gjeldsrentene som de selv vil.

Noe må du føre opp selv

Rentefradraget er ikke begrenset til boliglånet. Renter på for eksempel kredittkortgjeld og studielån (i Lånekassen) kan også være fradragsberettiget. Dette sammen med boliglånsrenter skal være forhåndsutfylt, men du skal selvfølgelig sjekke at skattemyndighetene har samlet inn korrekte opplysninger.

Husk at Skatteetaten ikke får med seg alt. Vær oppmerksom på at renter av eventuell gjeld til privatpersoner og arbeidsgiver ikke er forhåndsutfylte i selvangivelsen. Disse opplysningene kan også bety betydelige summer tilbake på skatten, slik at det er viktig å få med seg. Opplysingene fører du selv opp i post 3.3.1.

En annet viktig ting å ha i mente, er at du ikke kan kreve fradrag for renter som er forfalt, men ikke betalt i 2011. Du får først fradrag for rentene det året du betaler dem, hvilket betyr at dersom du betaler dem i år, kan du kreve fradrag på skatten for 2012.

NB! Ikke fradrag på alle renter

Kilder: Skatteetaten, Skattebetaleren