Husk å sjekke kontoutskriften din

Julehandelen er høytid for kortsvindlere. Sjekk kontoutskriften din, så vet du at du ikke er blitt lurt.

Nordmenn setter nye rekorder i kortbruk nå før jul. Samtidig øker kortsvindelen. Derfor er det lurt å sjekke kontoen sin etter man har handlet, for å oppdage om noen har brukt av kontoen din. Foto: DinSide
Nordmenn setter nye rekorder i kortbruk nå før jul. Samtidig øker kortsvindelen. Derfor er det lurt å sjekke kontoen sin etter man har handlet, for å oppdage om noen har brukt av kontoen din. Foto: DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige helg ble det satt ny rekord i kortbruk i Norge. Nets (tidligere Bankenes betalingssentral) kunne melde at det ble gjennomført 12,4 millioner kortkjøp med en omsetning på 5,4 milliarder kroner i løpet av helgen.

Det er liten grunn til å tro at norske betalingsterminaler sto ubrukte denne helgen heller.

Pass på kortet

Bruk av betalingskort har også sine ulemper, fordi kortsvindel er blitt et større problem her til lands. Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) kan melde om en kortsvindel-økning på rundt 10 prosent i første halvdel av 2010.

Derfor kommer FNO med følgende oppfordring til shoppeglade nordmenn, som gjør seg klare til jul:

- Pass på kortet i julehandelen!

Har du allerede brukt kortet ditt hyppig denne helgen, eller i desember generelt, bør du ta deg tid til å sjekke hvilke transaksjoner som er registrert på kontiene dine.

Tips nummer én fra bank- og finansbransjen er ta en titt på kontoutskriften din med jevne mellomrom, og kanskje spesielt etter at du har vært på flere handleturer nå før jul.

- Oppdager du noe uregelmessig på kontoen din, er det viktig å varsle banken så snart som mulig, har Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i FNO uttalt til DinSide.

Har du brukt kredittkort til å handle julegavene med, bør du sjekke regningen ved første mulighet, slik at du oppdager eventuelle uregelmessigheter.

Bankene tar støyten

Dersom du skulle være så uheldig å bli utsatt for kortsvindel, kan du trøste deg med at i de aller fleste tilfeller er det banken som dekker tapet.

Dersom hverken du eller banken oppdager at kortet er kopiert, vil du selvfølgelig tape penger.

Banken dekker ikke hele tapet dersom du har brukt kortet ditt uaktsomt, som for eksempel om du har skrevet ned pin-koden din og lagt koden sammen med kortet.