Husk å oppheve regionsperren før du reiser

Ellers kan kortet ditt være ubrukelig i ferien.

<b>SPERRET:</b> Enkelte banker har inført regionsperre på kortene sine, slik at de ikke kan (mis)brukes i enkelte land.
SPERRET: Enkelte banker har inført regionsperre på kortene sine, slik at de ikke kan (mis)brukes i enkelte land. Vis mer

En rekke banker har de siste månedene innført regionsperre på kundenes bankkort. Denne sperren gjør at kortet ikke kan benyttes i utvalgte deler av verden.

Regionsperren er et bidrag fra bankene i kampen mot kortsvindel. DinSide har flere ganger skrevet hvor lett svindlerne kan kopiere kortet ditt, og på kort tid misbruke det andre steder i verden. Regionsperren skal gjøre det vanskeligere for tyvene å bedrive denne typen kriminalitet.

Aberet med regionsperren er at dersom du glemmer å fjerne begrensingene før du reiser på ferie, kan du få problemer med å bruke kortet i utlandet. Har du for eksempel avgrenset kortet til gyldig bruk bare i Skandinavia, vil kortet være ubrukelig på sydenturen.

Vær oppmerksom på at dersom du takker ja til regionsperre i Skandiabanken, har banken valgt som standard å sperre kortbruk utenfor Europas grenser. Ønsker du å bruke kortet i andre deler av verden, må du selv gå inn å oppheve disse grensene.

LES OGSÅ: Lås kortene dine i dag

Enkel løsning

Derfor bør du gå inn i nettbanken din før du reiser på ferie og sjekke om kortet er sperret i den regionen du skal reise til. Bankene har gjort det enkelt å endre innstillingene, slik at normalt sett skal kunne endre sperregrensene ved hjelp at et par klikk på musen.


Skal du på langtur, kan det hende du skal mellomlande et eller annet sted i verden, og da er det viktig å ha åpnet kortet for bruk i den regionen du mellomlander. Det er ikke spesielt gøy å sitte på en flyplass i flere timer uten å få brukt kortet i det hele tatt.

Heldigvis blir endringene av regionsperre umiddelbart aktivert, slik at dersom du har tilgang til Internett og får logget deg inn i nettbanken din, vil du også kunne oppdatere sperregrensene dine på ferien.

Enkelte banker, for eksempel Sparebanken Vest har også innført SMS-varsling, dersom kortet ditt, eller en kopi av kortet ditt, blir forsøkt misbrukt i en region du har sperret for.

AKTUELT: Ikke betal i norske kroner i utlandet

Ta med to kort og småpenger

Når du skal ut å reise lønner det seg alltid å ha flere betalingsmuligheter. Dersom kortet er regionsperret eller rett og slett slutter å virke, er det helt nødvendig å ha en plan B. Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken gir følgende tips til nordmenn som skal på ferie:

Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken Foto: Kim Jansson
Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken Foto: Kim Jansson Vis mer


- Ha med deg et debetkort og et kredittkort, og skill kortene, slik at du ikke mister begge kortene dersom lommeboken din skulle bli stjålet, sa Ellen Dokk Holm for kort tid tilbake.

Hun anbefaler også å ha noen penger i kontanter.

- Det er mange som sier du bare trenger ha med deg kort når du reiser, men det er alltid lurt å ha med seg noen småpenger. Det finnes mange lommetyver der ute, så ikke ha med deg hundrevis av kroner, men ha med noe. Det kan hende du ikke får brukt kort på å betale småbeløp, for eksempel om du vil ha en kaffe eller is. Det er heller ikke sikkert taxien tar kort som betaling, sier Holm til DinSide.

LES OGSÅ: Bruk kredittkort i utlandet

Bruk ikke magnetstripen og skjul pin-koden

I 2009 ble det svindlet med norske kort for rundt 215 millioner kroner, noe som er 15 millioner kroner mer enn året før, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

VELG SELV:  Du bestemmer selv hvor i verden kortet ditt skal sperres for bruk. Her fra Skandiabankens nettbank. Foto: Skandiabanken
VELG SELV: Du bestemmer selv hvor i verden kortet ditt skal sperres for bruk. Her fra Skandiabankens nettbank. Foto: Skandiabanken Vis mer


En betydelig andel av denne svindelen skjedde i utlandet. Utenlandske minibanker er for eksempel ikke alltid beskyttet med antiskimmingsutstyr (slik norske minibanker er), og derfor kan det være enklere for tyvene å tilegne seg informasjonen du måtte ha på kortet.

Enkle tips for å best mulig sikre deg mot svindel i utlandet er derfor å i størst mulig grad å bruke chipen på kortet, uten å dra magnetstripen først. En annen nødvendig forholdsregel, noe du bør gjøre både i utlandet og i Norge, er å beskytte pinkoden din, slik at ingen kameraer eller uvedkommende klarer å fange opp de fire sifrene dine.