Husk å låse kortet ditt nå

Tilbake fra ferie? Da bør du aktivere regionsperren på kortene dine så fort som mulig.

<strong><B>GJØR DET NÅ:</strong></B> Skal du holde deg i Norge, kan du like gjerne sperre kortet ditt for bruk i utlandet. Et par klikk kan gjøre det ekstra vanskelig for kjeltringene å lure deg. Foto: Skandiabanken
GJØR DET NÅ: Skal du holde deg i Norge, kan du like gjerne sperre kortet ditt for bruk i utlandet. Et par klikk kan gjøre det ekstra vanskelig for kjeltringene å lure deg. Foto: Skandiabanken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før sommerferien dro i gang anbefalte vi alle som skulle på tur til utlandet om å sjekke at ikke kortene deres var regionsperret.

En rekke banker har nemlig innført regionsperrer på kortene sine, slik at kortene ikke skal kunne misbrukes i andre land. Aberet med en slik sperre er at dersom du glemmer å fjerne begrensingene før du reiser på ferie, kan du få problemer med å bruke kortet i utlandet. Har du for eksempel avgrenset kortet til gyldig bruk bare i Skandinavia, vil kortet være ubrukelig på sydenturen.

Nå går sommeren mot hell, og de norske Syden-nomadene har begynt å vende tilbake til hjemlandet. Og da er det best å låse kortene så fort som mulig.

LES OGSÅ: Er minibanken trygg? Svindlerne har installert svært avansert skimmingutstyr i norske minibanker

Redusere faren for kortsvindel

Regionsperren ble innført for å redusere faren for å bli kortsvindlet. Slik skal du føle deg tryggere, samtidig som bankene og kortselskapene skal slippe store økonomiske tap.

For når et kort er kopiert, selv om det gjøres i Norge, tar det ikke lang tid før svindlerne kan bruke informasjonen andre steder i verden. Denne kriminaliteten vil automatisk bli stoppet når kundene legger inn geografiske begrensninger på kortets bruksområder.

Derfor bør du kontakte banken din, eller gå inn i nettbanken din, og justere regionsperren så fort som mulig. Kortsvindelen øker hver år, og frekke tyver finner stadig nye metoder for å lure deg. Og har du vært på ferie i utlandet, er det også større sjanse for at du har blitt lurt.

Hva med netthandel?

Mange av DinSides lesere handler på nett fra utenlandske nettbutikker, rett og slett fordi det kan være mye penger å spare på å handle fra utlandet.

Men vil en regionsperre påvirke netthandel, slik at du ikke kan bruke kortet til å betale i en nettbutikk som holder til på et sted du selv har sperret mot?

Nei, dette trenger du ikke å bekymre deg over. Bankene opplyser at kortsperren bare gjelder fysisk bruk av kort i en bankterminal. Dermed trenger du ikke gjøre noen endringer dersom du ønsker å handle i en utenlandsk nettbutikk.

Har du ikke sikret deg?

Det er ikke alle banker i Norge som tilbyr regionsperre på kortene sine. det er nok heller ikke alle som har mulighet til å sperre kortene sine som har gjort det.

Tipset til alle som bruker kort, uansett om de har regionsperre eller ikke, er å sjekke kontoutskriften nøye med jevne mellomrom. Oppdager du noen transaksjoner som du ikke kjenner til, bør du kontakte banken din med en gang.

Dersom kortet ditt er blitt kopiert, slipper du å ta det økonomiske tapet - forutsatt at du oppdager svindelen. Det er bankene eller kortselskapene som må ta regningen dersom kortet ditt blir kopiert.

TIPS: Slik sikrer du pin-koden din

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer