Husk å bestille nye PIN-koder

Fristen for levering av selvangivelse nærmer seg. Hvis du har mistet eller rotet bort PIN-kodene til MinID bør du bestille nye umiddelbart - eller du kan søke om utsettelse.

VET DU HVOR DE ER?: Det er bare få dager igjen til selvangivelsen for 2011 skal leveres, og da er det noen lønnsmottakere som kommer til å trenge PIN-kodene til MinID. Foto: Kim Jansson
VET DU HVOR DE ER?: Det er bare få dager igjen til selvangivelsen for 2011 skal leveres, og da er det noen lønnsmottakere som kommer til å trenge PIN-kodene til MinID. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fristen for levering av selvangivelse nærmer seg med stormskritt, og mandag 30. april er absolutt siste sjanse for de fleste av oss. Ønsker du å levere selvangivelsen elektronisk, og fortsatt ikke har registrert deg med alternativ påloggingsmetode på enten Altinn.no eller på MinID, brenner det nå under beina.

Skal du registrere deg for første gang kreves nemlig PIN-kodene som for lengst skal være sendt deg fra MinID, den offentlige påloggingsportalen du skal bruke for å levere selvangivelsen.

Har du ikke PIN-kodene må du be om å få tilsendt nye, men ettersom disse sendes som vanlig A-post, bør du bestille nye koder senest i dag.

- Fåtall som bestiller

Ifølge kommunikasjonansvarlig Ingvild Østraat ved Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), som er ansvarlig for MinID, begynner de som ikke har bestilt nye PIN-koder nå å få svært dårlig tid.

- Det kan ta opp til fem virkedager å få PIN-kodebrevet i posten. Vi oppfordrer derfor alle som skal levere selvangivelsen om å bestille brevet med PIN-koder i god tid, sier Østraat til DinSide.no, men legger til at det ikke lenger er så veldig mange som bruker dette til å logge på med MinID.

- Rundt 85 prosent av MinID-brukerne får koder på SMS, og det er et fåtall som må bestille nytt PIN-kodebrev.

Kodene sendes av sikkerhetshensyn kun til din folkeregistrerte adresse, og er du for sent ute er det altså ingen bønn: Du må levere selvangivelsen manuelt, altså sende inn endringene på papirutgaven.

Bruk pålogging via mobil

Det smarteste du kan gjøre er altså å unngå hele PIN-kodesystemet. Når du først er registrert med MinID, bør du velge pålogging via mobiltelefon. Da kan du selv velge påloggingspassord, mens en unik kode sendt via SMS erstatter arket med PIN-koder (som alltid har en lei tendens til å forsvinne når du trenger dem mest).

Har du ikke endringer til selvangivelsen er du uansett i mål, da slipper du som kjent å levere. Har du derimot endringer, og ikke klarer levere i tide, er det ikke nødvendigvis noen grunn til panikk. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Anne Kirkhusmo hos Skattedirektoratet kan alle personlige skattytere søke om utsettelse.

Kan søke om utsettelse

Senior kommunikasjons-rådgiver Anne Kirkhusmo i Skattedirektoratet. Foto: Skatteetaten
Senior kommunikasjons-rådgiver Anne Kirkhusmo i Skattedirektoratet. Foto: Skatteetaten Vis mer


- Skattekontoret skal gi utsettelse når skattyteren i skriftlig søknad godtgjør at det av særlige grunner vil skape betydelige vanskeligheter å levere selvangivelse med vedlegg innen fristen. For skattytere som omfattes av ordningen med leveringsfritak, vil en utsettelse gjelde retten til å sende inn en korrigert selvangivelse etter at den ordinære selvangivelsesfristen er utløpt, skriver Kirkhusmo i en e-post til DinSide.no.

Hun legger til at det i den såkalte lignings-ABCen sier at skattyter "må ha søkt om utsettelse i rimelig tid" før selvangivelsen skal leveres, men DinSide.no erfarer at hvis du søker om utsettelse elektronisk på Altinn samme dag som selvangivelsen leveres, vil du automatisk få innvilget utsettelse i inntil en måned.

Merk at dette naturlig nok vil påvirke behandlingen av selvangivelsen, og at du ikke kan forvente å få utbetalt penger du har til gode i juni hvis du ber om utsettelse.

Samles til ett påloggingsrike?

Hvis du synes det er forvirrende med alle påloggingsalternativene i forbindelse med levering av selvangivelsen, kan informasjonsansvarlig for Altinn, Jørgen Ferkingstad, fortelle at den langsiktige planen er å la all pålogging for personlige lønnsmottakere gå via MinID.

- Altinn venter på at alle mekanismer vi trenger er på plass i ID-porten slik at Altinn kan legge ned sine egne innloggingsalternativer. I mellomtiden kan nok noen bli forvirret av at både ID-porten og Altinn har innlogging med koder som sendes ut på SMS, forteller Ferkingstad, som presiserer at målet er at all innlogging til det offentlige etter hvert skal skje via ID-porten/MinID.

Les mer om selvangivelsen 2011 her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer