Husbanken krever tilbake 146 millioner

En stor gruppe nordmenn har latt være å melde fra om økt inntekt eller formue.

<b> MYE PENGER: </b> Husbanken har nå satt inn flere tiltak for å få ned antall feilaktige utbetalinger. Foto: NTB SCANPIX
MYE PENGER: Husbanken har nå satt inn flere tiltak for å få ned antall feilaktige utbetalinger. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2014 fikk 6.600 nordmenn utbetalt 146 millioner de faktisk ikke hadde krav på. Det slår Husbanken fast i en pressemelding.

Mottakerne lot være å melde ifra om at de hadde fått økt inntekt. Dermed ble de sittende igjen med mer penger enn de hadde rett på.

Husbanken varsler nå om at disse pengene vil kreves tilbake.

Husbanken har tidligere også oppfordret flere om å sjekke om de har krav på bostøtte.

LES OGSÅ: Kjøpe bolig? - Se etter den «skjulte» informasjonen

- Viktig for tilliten

De økte inntektene ble avslørt da Husbanken gjennomførte en kontroll av sakene fra 2014. Bostøtteloven ble i juli endret til at Husbanken nå har lov til å gjennomføre kontroller for å sjekke at mottakerne melder inn om økt inntekt eller formue, ved hjelp av eksterne registre.

 KREVER INN:  Administrerende direktør i Husbanken, Bård Øistensen, varsler at 6.600 nordmenn nå vil få tilbakebetalingskrav fra Husbanken.
KREVER INN: Administrerende direktør i Husbanken, Bård Øistensen, varsler at 6.600 nordmenn nå vil få tilbakebetalingskrav fra Husbanken. Vis mer


- Bostøtten er kun for husholdninger med lav inntekt og høye boutgifter. Det er viktig for tilliten til offentlige støtteordninger at støtten går til dem som faktisk har krav på støtte. Kontrollene vi gjennomfører avdekker og forebygger svindel, og sikrer at alle får bostøtte i tråd med det de faktisk har av inntekter og utgifter, sier administrerende direktør Bård Øistensen i Husbanken i en pressemelding.

Are Martin Sauren, avdelingsdirektør i Husbanken, sier til Dinside at tallene de har lagt frem skal gi et riktig bilde av hvordan situasjonen er nå.

- Kontrollen vi gjennomfører er en registerkontroll av inntekter som framkommer i skatteoppgjøret for det gjeldende år opp mot inntektsgrunnlaget hver enkelt har oppgitt som grunnlag for beregning av bostøtte. Vi må legge til grunn at opplysningene fra skattemyndighetene gir et riktig bilde av den enkeltes inntektsforhold, understreker han.

- Har dere inntrykk av at disse tilfellene har oppstått fordi folk ikke er klar over at de må melde dette inn, eller fordi de tenker at det sikkert ikke blir oppdaget?

- Dette er det tredje året på rad denne typen kontroll gjennomføres, og systemet for etterkontroll skal være godt kjent. Det er opplyst om meldeplikt for vesentlige inntektsøkninger i søknadsskjemaet, og i vedtaket om bostøtte får den enkelte eksplisitt beskjed om en inntektsgrense som gjelder i egen sak, og at man har plikt til å melde fra om inntektsøkninger som går ut over meldepliktsgrensen, svarer Sauren.

Vil sjekke ektefellers inntekt

Husbanken varsler også at de i løpet av høsten også vil ta i bruk folkeregisteret for å sjekke om personopplysninger rundt ektefelle eller partner stemmer.

Det er husstandens samlede inntekt som er grunnlag for beregning av bostøtte, og med denne kontrollen sikrer man at alle inntekter husstanden har, tas med i beregningen, skriver Husbanken videre.

Det vil altså bli betydelig vanskeligere å komme unna med det hvis man oppgir opplysninger som ikke stemmer. Husbanken vil også få opplysninger fra arbeidgivere og NAV, som et bidrag til å få ned antall urettmessige utbetalinger.

- På denne måten vil bostøtteordningen bli mer treffsikker, og det vil bli langt færre tilfeller av utbetaling av urettmessig støtte. Automatisk innhenting av månedlige inntektsopplysninger gjør søknadsprosessen enklere for søkerne, og med langt færre saker med krav om tilbakebetaling får vi også en betydelig effektivisering av bostøttearbeidet både i Husbanken og kommunene framover, sier Øistensen.


LES OGSÅ: Hva er boligen din verdt? Sjekk i vår kalkulator