Hurra for barna

I dag er den internasjonale barnedagen. Her er 10 ting du kanskje ikke visste om barnas helse:

Målet med denne FN-dagen er å øke forståelsen for barns situasjon og for å øke barns velferd.

Her er noen ting som du kanskje ikke husker eller vet om barn:

1. Barn i kjellerstuen. Barnerom i kjellerstuen er populært. Ikke bare får barna mer plass å boltre seg på: Foreldrene kan også være i fred når barna har med venner hjem. Men det kan være skadelig å oppholde seg for mye i kjellerstuen.

2. Om melkeintoleranse. Barn som lider av laktoseintoleranse bør ikke kutte ut alle meieriprodukter. Melk og ost er de viktigste kildene til kalsium og D-vitamin, ifølge ekspertene.

3.TV som smertestillende. TV kan ha en smertestillende effekt, og dette gjelder spesielt når barn skal få en sprøyte. Forskere hevder at barn som ser på TV mens de blir gitt en sprøyte, kjenner mindre smerte enn barn som ikke ser på TV. Men ikke glem at barn lærer mindre når de gjør lekser foran TV-en.

4. Barn med hjernekreft. En dansk undersøkelse har funnet en markant stigning i antall hjernesvulster hos barn. Men årsaken er fremdeles en gåte.

5. Røykemødre får feite barn. Forskere ved University of Queensland i Australia mener at røyking gjennom svangerskapet har en direkte effekt på barnets vekt. Annen forskning viser at strenge mødre har nesten fem ganger så stor sjanse for å få lubne og overvektige barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

6. Barn med synsfeil. I de fleste klasserom sitter det elever med skjulte synsproblemer. Amerikanske undersøkelser viser at hver femte elev i barneskolen kan ha problemer med synet. I Norge har anslagsvis 120 000 norske elever i grunnskolen feil på synet.

7. Tjukke bamser redder barn. Barna blir tjukkere og tjukkere. Amerikanske leger og helsearbeidere har i årevis sett på trenden med gru. Nå har de funnet ut hva som kan hjelpe på problemet. Bamsene må bli tyngre.

8. Sunt med Skybert. Det er sunt å ha fantasivenner. Barn med fantasivenner har livligere dagdrømmer enn andre barn.

9. Sunne barn. Tenk på et typisk norsk barn som er født og oppvokst i Norge, også tenker du på et barn i samme situasjon i Brasil, Ghana eller India. Da tenker du kanskje at det norske barnet er mer privilegert enn de andre barna og lever et bedre liv. Sannheten er faktisk en helt annen.

10. Flere astmabarn. Antallet norske barn med astma er fordoblet i løpet av ti år, viser en undersøkelse. Ekspertene er svært bekymret.

 

Mozon.no, 01.10.2006