Hurra - øl er sunt!

Et glass vin i sofaen eller en øl på puben? Valget er ditt, men et glass hver dag kan gi det et lengre og lykkeligere liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lang rekke undersøkelser viser nå at et moderat inntak av alkohol kan være bra for helsen. Og moderat - det er omtrent et glass vin eller en flaske øl om dagen for kvinner, og det dobbelte for menn.

Det er ikke helt klart hvorfor menn tåler mer alkohol, men en dansk undersøkelse viser at menn ser ut til å få mest helseeffekt ut av alkoholen. En daglig enhet med alkohol kunne blant annet redusere risikoen for hjertesykdommer med opptil 41 prosent.

- Et eller to glass for menn eller et glass for kvinner per dag vil være bra mot hjertelidelser - men du får ikke flere helsegevinster av å drikke mer, sier forskningsleder Morten Grønbæk ifølge BBC News.

Les hele saken her: Bra å drikke litt

Rød helse
Noen forskere mener at det er først og fremst et glass rødvin som kan gi en positiv effekt på helsen din. Årsaken er at rødvin inneholder store mengder antioksidanter som blant annet kan beskytte mot sykdommer som kreft, lungesykdommer og hjerteproblemer.

Les mer her: Unngå kreft med rødvin

Men forskerne advarer også mot å tro at det bare er å bøtte rødvin for å holde seg sunn og frisk.

- Vi kan vanskelig anbefale noen form for alkoholforbruk når vi kjenner til risikoene ved høyt forbruk. Disse inkluderer en høyere generell risiko for kreft, sosiale problemer og ulykker.

- For menn som allerede bruker alkohol, tyder dette studiet på at mellom fire og åtte glass rødvin i uken kan være et gunstig nivå. Tidligere studier viser helt klart at et forbruk ut over dette nivået kan ha motsatt effekt på helsen, sier forskningsleder Janet Stanford til nyhetsbyrået Reuters.

Drikker du for mye? Ta testen her:

Ikke bare vin
Men forskerne har ikke bare gode nyheter til vinsnobbene med korrekt uttale på franske diftonger. Mye tyder nemlig på at et stort glass øl med "en liten skarp en" ved siden av også kan gjøre deg sunn og frisk.

En undersøkelse som blant annet er omtalt i fagtidsskriftet New England Journal of Medicine, viser at det ikke spiller noen rolle hva slags alkohol du drikker. Vin, øl, vodka eller whisky gir akkurat den samme effekten på risikoen for slag, skriver forskerne fra Harvard Universitet.

Les hele saken her: Ta en drink for hjertet

 

Mozon.no, 20.10.2006