<strong>EN AV DE BILLIGSTE Å FORSIKRE:</strong> Nordiske raser, som norsk buhund (avbildet) er en av rasene det er billigst å forsikre, ifølge forsikringsselskapene. Foto: Tryg Forsikring
EN AV DE BILLIGSTE Å FORSIKRE: Nordiske raser, som norsk buhund (avbildet) er en av rasene det er billigst å forsikre, ifølge forsikringsselskapene. Foto: Tryg Forsikring Vis mer

Hundeforsikring pris

Hundene som koster mest og minst å forsikre

Her er hunderasene det er dyrest og billigst å forsikre.

Publisert
Sist oppdatert

Oppstår det problemer med hunden din som du burde blitt informert om da du kjøpte den, kan du klage og få kompensasjon i form av penger. Du har samme reklamasjonsrett på et dyr som på en brødrister - og du kan ha krav på å få dekket alt fra kostnader til dyrlege, til medisiner og fôr.

Men det er ikke sikkert at du kan skylde på selgeren for problemer som kan oppstå med hunden.

Ifølge forsikringsbransjen er det stadig flere som velger å forsikre hundene sine mot akutte sykdommer og skader, som kan koste mye dersom hunden må ha legehjelp og behandling.

Det er imidlertid store forskjeller på hva det koster å forsikre ulike hunderaser.

Sannsynlighet for sykdommer og skader avgjør prisen

- Prisen du betaler for forsikring på hunden avhenger av risikoen for sykdommer og skader, forteller produktspesialist og dyreekspert Malin Diesen-Kvamme i forsikringsselskapet If til Dinside.

<strong>RISIKO FOR SYKDOM OG SKADER AVGJØR PRISEN:</strong> Produktspesialist og dyreekspert Malin Diesen-Kvamme i If sier til Dinside at dyr med høy skaderisiko er dyrere å forsikre. Foto: If
RISIKO FOR SYKDOM OG SKADER AVGJØR PRISEN: Produktspesialist og dyreekspert Malin Diesen-Kvamme i If sier til Dinside at dyr med høy skaderisiko er dyrere å forsikre. Foto: If Vis mer

- Den beste indikasjonen vi har på den risikoen er hvilken rase hunden er. Enkelte raser har vesentlig større sannsynlighet for å utvikle bestemte sykdommer, og da blir forsikringen dyrere for disse rasene, fortsetter hun.

Prisen på forsikringen går altså kun på hva forsikringsselskapene kan se av sannsynlighet for skade på nettopp den rasen hunden din er av.

- Hverken hvor du bor eller om du har hannhund eller tispe har noe å si for prisen hos oss i If, sier Diesen-Kvamme.

Din alder avgjør hvilken hund du velger:

Hvilken hunderase du velger, avhenger gjerne av hvilken alder du har, ifølge Diesen-Kvamme i If:

  • Chihuahua, Pomeranian og Staffordshire Bullterrier har en større del unge eiere.
  • Større og mer tradisjonelle hunderaser som elghund, engelsk setter og puddel er mer populære blant de over 50.
  • Labrador, Jack Russel Terrier og Schæfer derimot er raser som er populære for hundeeiere i alle aldre.
<strong>POPULÆR BLANT DE YNGRE:</strong> Hvilken rase du velger avhenger gjerne av hvor gammel du er. Chihuahua, som avbildet, har flere unge eiere enn mer tradisjonelle hunderaser. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
POPULÆR BLANT DE YNGRE: Hvilken rase du velger avhenger gjerne av hvor gammel du er. Chihuahua, som avbildet, har flere unge eiere enn mer tradisjonelle hunderaser. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Disse rasene er billigst å forsikre

Ønsker du en hund som er billigst mulig å forsikre - men som det da også er minst risiko for at vil pådra seg skader, bør du ifølge forsikringsselskapene gå for en hund som er kondisjonssterk og gjerne en nordisk rase.

<strong>DYRT UTEN FORSIKRING:</strong> – Skader og sykdommer kan fort koste opp mot 50.000 kroner om hunden må opereres. Mange har ikke råd til å betale titusenvis av kroner når hunden deres blir syk. Uten forsikring ender det i blant opp med at kjæledyret blir avlivet hos veterinær, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring.
DYRT UTEN FORSIKRING: – Skader og sykdommer kan fort koste opp mot 50.000 kroner om hunden må opereres. Mange har ikke råd til å betale titusenvis av kroner når hunden deres blir syk. Uten forsikring ender det i blant opp med at kjæledyret blir avlivet hos veterinær, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring. Vis mer

Ifølge statistikk fra Tryg forsikring, er det to hunderaser som er mer hardføre og holder seg friskere enn sine firbente slektninger. Dette er hunder som er kondisjonssterke og som er i mye aktivitet.

– Tall fra Tryg Forsikring viser at nord-europeiske hunderaser som norsk elghund og norsk buhund , som tradisjonelt blir brukt til jakt og får god mosjon, er svært hardføre, og lite syke, forteller pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring til Dinside.

Dette bekrefter også Diesen-Kvamme, som sier at typiske brukshunder som i hovedsak avles på helse og bruksegenskaper fremfor utseende, har generelt god helse og mindre sannsynlighet for alvorlig sykdom enn for gjennomsnittet.

- Eksempler er de nordiske rasene norsk elghund, jämthund og finsk lapphund, forteller hun til Dinside.

Hva koster forsikringen?

Ifølge Tryg Forsikring ligger forsikringsprisen på de dyreste rasene fra 6.000 kroner og oppover, mens de rimeligste rasene koster cirkca 1.500 til 2.000 kroner per år.

Disse hunderasene er dyrest å forsikre

Hunderaser som statistisk sett sliter med helsen, er dyrere å forsikre.

– Engelsk bulldog, Boxer, mops, og mastiffer generelt, samt andre svært store hunder som Grand Danois og Irsk Ulvehund er dessverre ofte representert i vår skadestatistikk, sier Steen.

Diesen-Kvamme i If nevner veldig store hunderaser, som Napolitansk mastiff og Bullmastiff, som dyre hunder å forsikre - også fordi de har høy risiko for å dø tidlig.

<strong>DYR Å FORSIKRE:</strong> Grand Danois er blant rasene med høy skaderisiko, som gjør den dyr å forsikre. Foto: Tryg Forsikring
DYR Å FORSIKRE: Grand Danois er blant rasene med høy skaderisiko, som gjør den dyr å forsikre. Foto: Tryg Forsikring Vis mer

Steen understreker at det ikke nødvendigvis er slik at en hund med høy skaderisiko absolutt vil bli syk.

Kjøpsråd for hund

  • Sjekk hundeoppdretters historie og anbefalinger fra andre.
  • Sjekk hvor mye det vil koste deg før du kjøper deg en hund. Noen hunder er dyrere å eie enn andre. Og noen raser trenger mer mosjon enn andre.
  • Snakk med ulike forsikringsselskaper om priser og vilkår på hundeforsikring. Kilde: Tryg

– Har du en hund hjemme som ligger på bunn av helsestatistikken, betyr ikke det nødvendigvis at hunden garantert blir alvorlig syk etterhvert. Så enkelt er det ikke. En Grand Danois av god slekt for eksempel, kan leve et like langt og bekymringsfritt liv som en elghund. Vår statistikk viser imidlertid at Grand Danoiser er mer utsatt for sykdommer enn andre raser, sier Steen i Tryg Forsikring.

Ja til blandingshunder

Ifølge Steen i Tryg, får de jevnlig bekymrede spørsmål fra hundeeiere om blandingshunder kan forsikres. Og det kan de:

– Klart de kan! Generelt kan jeg si at blandingshunder har god helse. Om det da ikke er en blanding av en av de rasene som er mest utsatte for sykdommer, sier Arvid Steen.

HUSK: Sjekk prisen!

Én ting er at det er forskjell på hva det koster å forsikre ulike hunderaser, men du skal være oppmerksom på at det også kan være store forskjeller på hva det koster å forsikre én og samme hund hos ulike forsikringsselskap.

Ifølge en pristest av dyreforsikringer utført av Norsk Familieøkonomi i 2015, skilte der for eksempel over 4.000 kroner i årlig forsikringsbeløp for en Fransk bulldog: Billigste forsikringsselskap tok cirka 3.500 kroner per år, mens dyreste tok nesten 8.000 kroner.

Som for alle andre forsikringer, må du altså passe på å sjekke pris og vilkår hos flere forsikringsselskap, også når det gjelder dyreforsikring.

Sjekk dekningen!

På samme måte som du bør sjekke prisen på forsikringen, bør du også sjekke hva som er dekket i vilkårene hos de ulike forsikringsselskapene. Dette kan være forskjellig fra selskap til selskap.

Steen i Tryg sier til Dinside at de kun har én type forsikring - du kan altså ikke velge dekningsgrad - mens andre kan ha en generell hovedekning for veterinær, livs- og dødsfall - men med mulighet for å bygge på etter behov.

Det kan også være begrensninger i forhold til maks sum til veterinærutgifter per år eller maks sum per skade.

Pass også på eventuelle rasespesifikke unntak i forsikringen:

- Det finnes også ofte enkelte rasespesifikke unntak. Dette er fordi noen raser har så høy sannsynlighet for å utvikle enkelte sykdommer eller ha behov for spesifikke behandlinger, at vi rett og slett ikke kan forsikre det. Et eksempel er keisersnitt for chihuahuaer, hvor det dessverre er veldig få som faktisk kan føde naturlig og det derfor alltid ender med keisersnitt, uttaler Diesen-Kvamme til Dinside.

Les også:

Pass på de nye pass-reglene for hund, katt og ilder!

Nabokrangler om kjæledyr

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer