Hunden slanker deg

Over halvparten av overvektige som får ansvaret for en hund, går ned i vekt, viser en ny undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

- Å ha en hund i hjemmet fører svært ofte til økt fysisk aktivitet, og til og med vekttap, sier forsker Erik Hemmingsson ved overvektavdelingen på Karolinska Sjukhuset i Stockholm, til Newswire.

En amerikansk pilotstudie viser at mer enn halvparten av kvinnene som fikk låne en hund, gikk ned i vekt. Undersøkelsen er den første i sitt slag i verden og ble presentert på en konferanse arrangert av hundefôrprodusenten Eukanuba i Sveits.

Erik Hemmingsson ønsker nå å følge opp med tilsvarende undersøkelse i Sverige. Overvektenheten ved Karolinska Sjukhuset er blant de største i Norden på vektforskning.

Og visste du at hund og herre ofte likner på hverandre?
10 000 skritt
- Vi har lenge visst at det er positivt for folks mentale helse og ha hund. Nå finnes det indikatorer på at det også hjelper mot livsstilssykdommer som overvekt, sier veterinær William Bredal i Eukanuba.

Ifølge Erik Hemmingsson er det hverdagsaktivitet som er det aller viktigste.

- Mange er høyt motivert når de starter på helsestudio eller med annen trim. Men all erfaring tilsier at motivasjonen forsvinner etter hvert, ikke minst for overvektige.

Det å gå, enten det er til bussen eller på tur med hunden, er noe de aller fleste mennesker orker, mener Hemmingsson.

- Vi forsøker å få overvektige til å gå minst 10 000 skritt om dagen. En hund er ivrig etter å gå på tur, og hjelper eieren med motivasjonen, sier han.

Fedmeforskeren mener det viktigste er at man skaffer seg gode rutiner som kan holde livet ut, og ikke bare til badesesongen.

Slanke Amish
Forskning viser at mennesker som går mye, men som har et kaloririkt kosthold, ikke nødvendigvis blir overvektige.

- Amish-folket i USA unngår å bruke bil, og mennene der går i gjennomsnitt over 18 000 skritt om dagen. Selv om de ikke spiser spesielt mager mat, eksisterer fedme nesten ikke i det hele tatt i dette samfunnet, sier Hemmingsson.

Det beste er å bruke kroppen gjennom dagens gjøremål, enten det er å gå til jobb, gå tur med hund, støvsuge eller måke snø.

Mer forskning
William Bredal tror forskningen bare så vidt har begynt å avdekke helsemessige gevinster ved hundehold.

- Hunder benyttes nå i fengsler for å få kriminelle inn på rett spor ved å vise ansvarlighet og omsorg. Ved sykehjem gir de mennesker varme og glede. Enslige mennesker har det bedre med hund, både følelsesmessig og fysisk, sier William Bredal.

Han mener resultatene av fedmestudien åpner for å tenke hund når det gjelder å forebygge livsstilssykdommer som fedme, diabetes og hjertesykdommer.

Undersøkelsen nevnt overnfor er en av flere som indikerer at menneskets beste venn kan også være din beste venn i slankekuren.For både hund og eier får bedre resultater.

- Hundehold er rett og slett sunt for oss mennesker på alle måter, sier William Bredal.

 

Mozon.no,26.03.2006

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer