Hundegalskap i nisselandet?

I fjor brukte vi 2,3 milliarder kroner på våre kjæledyr. Dette var en økning på 70 milllioner kroner fra året før, ifølge tall fra analyseselskapet Euromonitor.

Når noen er så liten og sååå pen, er det rart at vi åpner lommeboken?  Foto: Stine Okkelmo
Når noen er så liten og sååå pen, er det rart at vi åpner lommeboken? Foto: Stine OkkelmoVis mer

1.500 kroner per snittsnute

Til sammen er det nesten en og en halv million kjæledyr i landet. Av disse er det 1,1 million hunder og katter. Litt kjapp hoderegning tilsier at vi bruker i overkant av 1.500 kroner per snute. En økning, i kroner og øre, men likevel: Ikke en uoverkommelig pris for et nytt medlem til husstanden?

- Grunnen til at vi bruker mer penger på kjæledyrene, er at mange hunde- og katteeiere er blitt klar over at det ikke er bra å fôre dyr med matrester og brødmat, sier Morten Baastad, daglig leder i Premium Pet Products (PPP) til nyhetsbyrået Newswire.

Salg av hunde- og kattefôr utgjør per i dag størsteparten av kostnadene ved kjæledyrhold. I fjor ble det omsatt hunde- og kattemat for 1,8 milliarder kroner.

Rimelig

Hvor mye penger kan en forsvare å bruke på kjæledyret sitt i året? (Avsluttet)
2.500 - 5.000 kroner(64%) 162
1.000 - 2.500 kroner(21%) 53
0 - 1.000 kroner(15%) 39
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


God business

PPP har opplevd en sterkt vekst, og aller mest har de vokst innen katte-produkter. Både kattemat og kattesand selger bra på supermarkedene.

Også veterinærer selger dyremat, og ifølge Newswire er fôr blitt en stadig viktigere del av omsetningen for landets veterinærer og dyrebutikker.

Halvparten av omsetningen i landets dyrebutikker er fra fôr til hund og katt. - Det skyldes at folk raskt ser resultatene av å gi dyrene kvalitetsfôr. Blank pels og mindre avføring er det første tegnet på forbedring av dyrenes helse, sier Tor Jan Sandvold, leder i Norges Zoohandleres Bransjeforening.

Blakker oss ikke på dyredesign

Det er altså ikke det mange vil klassifisere som den komplette hundegalskapen, med designklær og -møbler, som står for den største markedsandelen.

Likevel er også dette et område i vekst. Og det er ikke bare designutstyr som gjelder for Trofast, Fiffi og Fiona. Neida. De kan skjemmes bort med opphold på hundehotell, på SPA - og hvorfor ikke slå til med å la kjøteren velsignes, mens en først er i gang?

Les også:

  • En hund etter god design
  • Hundegalskap i New York
  • For feite katter & kule hunder
  • Velsigne bikkja
  • Kilde: Newswire.