Hun vil ha nærhet, han vil ha sex

Når forholdet er i ferd med å rakne er det et problem de fleste par har felles: Hun mangler nærhet og han mangler sex.

Samlivseksperter Mozon har snakket med sier dette er et klassisk problem og en ond sirkel det er vanskelig å komme seg ut av. Når hun føler at nærheten i forholdet er borte vil hun heller ikke ha sex med ham.

Sexolog Gerd Winther sier kvinner helst vil snakke med mannen sin om følelser på samme måte som når hun snakker med sin beste venninne, men det er det svært få menn som kan.

- Kvinner trenger å få bekreftet intimiteten i forholdet med ord, og hvis han ikke gjør det føler hun at han seksualiserer alle følelsene, sier Winther.

Hun tror menns manglende evne til å uttrykke følelser med ord har med kultur og oppdragelse og gjøre.

- Kvinner tror at dersom han ikke sier at han er glad i henne så er han ikke det, men sånn er det jo ikke. De fleste menn er ikke opplært til å uttrykke følelser som barn, og da er det veldig vanskelig for dem å lære det senere. Kvinner har snakket om følelser med venninner i mange år, og menn har bare ikke den treningen. Menn viser heller at de er glade i noen ved handling - ved å være hensynsfull og å gjøre noe han tror hun liker, forklarer Winther.

Helge Eliassen, som leder Norsk forening for familietarapi, sier menn ofte stikker hodet i sanden når samlivsproblemer kommer på agendaen.

- Hun pleier å fortelle at han ville fått sex i bøtter og spann dersom hun fikk nærhet, og han sier hun ville fått nærhet i bøtter og spann dersom de hadde hatt sex. Men dette med nærhet kan en mann ofte fristille seg fra. Han kan gjerne bare ha seg et knull, sier Helge Eliassen.

Familierådgiver Eva Henriette Mohn sier god sex i faste forhold ikke kommer av seg selv, men krever en del innsats.

- Når vi er nyforelskede tenker vi romantiske og erotiske tanker om hverandre hele dagen, men det er det ikke like enkelt å gjøre etter at man har vært gift i noen år, så det må jobbes med. Det er viktig å kunne flørte igjen og huske på hvordan det var å være nyforelskede, sier hun.

Signe Blindheim, som jobber for Familierådgivningsgruppen i Oslo og Akershus, tror roten til mange samlivsproblemer er at menn uttrykker følelser på måter som ikke er ”standard” i diskusjoner om forholdet.

- Kvinner og menn har forskjellige måter å uttrykke følelser på, og vi tar det for gitt at det er kvinners måte som er den eneste riktige, men det er det jo absolutt ikke, sier hun.

Så menn som savner sex bør kanskje bli flinkere til fortelle om følelsene sine, mens kvinner som savner nærhet kan tenke på at han også viser hvor glad han er i henne på andre måter enn med ord.

Les også: Dette redder tre av fire forhold

Les også: Bør dere gå fra hverandre?

Les også: Derfor er menn utro

 

Mozon.no, 14.11.2004