G<b>ÅR FRA DØR TIL DØR:</b> Heidemarie Scwermer har gitt opp permantent adresse og lever på andres gjestfrihet og vilje til å bytte tjenester. (Foto: HeidemarieSchwermer.com)
GÅR FRA DØR TIL DØR: Heidemarie Scwermer har gitt opp permantent adresse og lever på andres gjestfrihet og vilje til å bytte tjenester. (Foto: HeidemarieSchwermer.com)Vis mer

Hun lever helt uten penger

Den tidligere lærerinnen Heidemarie Schwermer har levd pengeløst i 13 år.

For 22 år siden fikk den tyske lærerinnen ideen til en pengeløs sone der folk skulle klare seg ved å tilby noe de eier eller kan. De siste 13 årene har Heidemarie Schwermer levd helt uten å bruke penger. For å klare det har hun fått med seg mange flere og startet opp etter sin egen forretningsidé.

Schwermer fikk ideen da hun flyttet fra byen Lueneburg til byen Dortmund hvor antall fattige og hjemløse var langt flere enn det hun var vant til. Dermed startet hun en form for byttebutikk, der folk kunne bytte tjenester og varer med hverandre.

Stedet har blitt en pengeløs sone hvor en hårklipp kan byttes mot en biloverhaling, eller hvor en brødrister kan byttes mot en genser. Byttebutikken har fått navnet Gi og ta (Gib und Nimm).

- Ikke kjøp klær det neste året!

Bytter egen begravelse

Schwermer har på denne måten klart å leve helt uten penger de siste 13 årene. Også fremtiden er sikret ved hjelp av byttehandler, og det inkluderer begravelsen. Hun har gjort en avtale med en geistlig om at han dekker kostnadene ved hennes begravelse dersom hun tilbyr rådgivning til etterlatte i hans menighet.

Har ingen adresse

Tanken er god: Schwermer innså at hun var omgitt av så mange ting hun ikke hadde bruk for, at hun bestemte seg for at hun aldri ville skaffe seg noe nytt, uten å gi noe fra seg samtidig. Nå mener hun at hun blir lykkeligere jo mer asketisk hun lever. I 1996 bestemte hun seg derfor for å leve helt uten penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Schwermer ga opp leiligheten sin og sa opp jobben sin og startet livet som nomade, en livsstil hun innrømmer er ekstrem. Hun flytter nå fra hus til hus mot å gjøre strøjobber.

- Alle har en verdi

Noe av Schwermers filosofi går ut på at fattige og hjemløse ikke trenger penger for å entre samfunnet på nytt. I stedet burde de ha muligheten til å klare seg selv ved å være til hjelp for andre.

- Jeg har alltid ment at selv om du ikke har noen ting, så er du likevel verdt mye. Alle har en plass i denne verden, sier Schwermer til nettavisen Times Online.

Her kan du lese mer om Heidemarie Schwermer (engelsk)
Her finner du Schwermers egne nettside (tysk)

Kunne Scwhermers konsept fungert i Norge? Delta i debatten under!