Foto: Norsk Psoriasisforbund Foto: Norsk Psoriasisforbund
Foto: Norsk Psoriasisforbund Foto: Norsk Psoriasisforbund Vis mer

Hudsykdom farlig for hjertet

Psoriasis øker risikoen for blant annet depresjon, hjerte- og karsykdommer og overvekt. Leger må ta mer hensyn, mener forbundsleder.

Publisert
Sist oppdatert

Mandag 29. oktober markeres den fjerde verdensdagen for psoriasis i historien. Rundt 125 millioner mennesker i hele verden og 130.000 nordmenn er rammet av den kroniske hudsykdommen.

Psoriasis kan gi sterkt redusert livskvalitet og det er fortsatt store utfrodringer knyttet til.hudsykdommen.

- For dem som har psoriasis, kan livet være vanskelig, og de opplever fortsatt stigmatisering på bakgrunn av hudens utseende. Vi ønsker en bedre helsetjeneste og omsorg for mennesker med psoriasis, og en slik dag setter fokus på temaet og gir håp om en bedre fremtid, sier Viggo Johnsen, fungerende forbundsleder i Norsk Psoriasisforbund (NPF) i en pressemelding.

Psoriasis er en såkalt systemsykdom som rammer flere organer enn hud og ledd. I år fokuserer psoriasisdagen på psoriasis og følgesykdommer.

Les også: Overvekt kan trigge psoriasis

Foto: Norsk Psoriasisforbund Foto: Norsk Psoriasisforbund
Foto: Norsk Psoriasisforbund Foto: Norsk Psoriasisforbund Vis mer


Ikke tatt på alvor
I et nytt temahefte som NPF har utarbeidet, kommer det fram at personer med psoriasis har en høyere forekomst av depresjon, hjerte- og karsykdommer, diabetes, overvekt, øyesykdommer, hudkreft og tarmsykdommen Crohns sykdom enn normalbefolkningen.

Norsk Psoriasisforbunds leder Owe A. L. Stangeland (42) har nylig hatt et hjerteinfarkt som viser at psoriasissykdommen kan berøre flere organer enn bare huden.

- Det mest vanlige er en kombinasjon av psoriasis og hjerte- og karproblematikk. I tillegg er det en stor overvekt som får diabetes type 2 i forhold til normalbefolkningen, og man ser former for udiagnostisert depresjon. Og så er det medisinske ting, som bivirkninger av alle medisinene, sier han til DiSide Helse.

Stangeland legger til at man ser også mange røykere blant dem med psoriasis. Men dette går begge veier, for undersøkelser har også vist at røyking øker risikoen for psoriasis.

Røykeslutt gir resultater allerede etter minutter. Les mer her:

- Det er udokumentert mange som sliter med følgesykdommer, og dette har ikke vært tatt på alvor, sier Stangeland, som håper at leger vil ta mer hensyn.

En livskvalitetsundersøkelse som er gjort på medlemmer av psoriasisforbundene i de nordiske landene, viser blant annet at norske psoriasispasienter scorer lavest på opplevd livskvalitet. Cirka 30 prosent av de psoriasisrammende i undersøkelsen hadde i tillegg psoriasis artritt, en type leddgikt som kan være svært invalidiserende.

Ny behandling?
Det finnes ingen kur som gir varig helbredelse av psoriasis, men i sommer kunngjorde en gruppe forskere ved Karolinska instituet (KI) at de for første gang har klart å identifisere en gruppe molekyler som mistenkes å forårsake hudsykdommen.

På bakgrunn av denne forskingen vil man kunne utvikle mer effektiv behandling i årene fremover, i form av legemidler som retter seg spesifikt mot de ansvarlige molekylene.

Tørr hud nå på vinteren? Slik pleier du den!

Stangeland er positiv til den nye forskningen.

- Det vil jo ta tre-fem år å komme fram til et eventuelt førstepreparat som kan settes i utprøvning. Vi har lenge hørt om mange løsninger, men nå nærmer de seg jo, sier han.

Hudlege ved Rikshospitalet, Cato Mørk, sier at behandlingen som finnes i dag, er effektiv, men ikke helbredende. Også han mener det er langt igjen til man finner en effektiv behandling mot psoriasis.

- Vi vet at det finnes en genetisk predisposisjon og en rekke utløsende faktorer, men vi kjenner bare til noen biter av den store helheten. Men de siste årene har man skjønt mer av sykdommen, for når man ser hvilke behandlinger som hjelper, skjønner man hvilke mekanismer som virker, sier Mørk, som ikke kjenner til studien ved KI.

Han legger til at følgesykdommer kan i mange tilfeller reduseres ved et sunt levesett, som kosthold og fysisk aktivitet.

Det er aldri for sent å bli sunn. Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer