Hudlege Ole Fyrand møtte leserne

”Hvordan kan jeg bli kvitt kvisene?”, ”Er det noe å gjøre med rynker?” og ”Hjelp! Jeg mister håret!” Dette og mange andre spørsmål svarte Ole Fyrand leserne på.

Ole Fyrand, som er avdelingsoverlege på hudavdelingen på Rikshospitalet og professor ved universitetet i Oslo, møtte Mozon-leserne tirsdag mellom 13 og 14.

Fyrand er medlem av Mozons ekspertpanel, avdelingsoverlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet og professor ved Universitetet i Oslo.

Fyrands hovedinteresse er å kommunisere medisinske forhold til mennesker slik at de lettere kan forstå hudens funksjoner, og hvordan de best kan behandle og leve med sin hudsykdom.

I tillegg er han opptatt av historie - særlig middelalderen og medisinsk historie. På mange måter har han blitt hele Norges hudlege. Ole er kjent for å ha sterke meninger om alt fra lykkepiller og medmenneskelighet til kunst og kroppshår. Han er heller ikke redd for å kritisere sin egen yrkesgruppe.

For noen uker siden lanserte vi tjenesten Mozon Gull, der du kan møte flere av landets fremste eksperter innen sitt fagområde direkte på Mozon.

I dag svarte Ole Fyrand på spørsmål for første gang, og svarene kan du lese nederst i denne saken.

Hvis du for eksempel har problemer med eksem, for mye kroppshår eller du lurer på hva som skjer når du begynner å få måne - da kan Ole svare deg i Mozon Gull.

Medlemskapet i Mozon Gull koster kun 54 øre om dagen, eller 199 kroner for et helt år.

Og har du et annet helseproblem kan vi svare på det også. Hver eneste uke vil flere av våre kunnskapsrike eksperter stille til nettprat.

Blant ekspertene finner du blant andre lege, akupunktør, urtemedisiner og TV2-lege Bernt Rognlien, sexolog-ekteparet Esben Esther Pirelli Benestad og Elsa Almås og ernæringsfysiolog Hanna Hånes.

Dette er fagfolk som sitter på unik kompetanse og vil kunne hjelpe mange som ikke har fått den hjelpen de trenger andre steder.

Les nettmøtet med Ole Fyrand:

Kjære Ole Fyrand!
Jeg er en kvinne som har rundet 40 år og begynt å få de vanlige rynkene rundt øynene og ellers i ansiktet.

Jeg bruker fuktighetskremer, rynkekremer og prøver å leve sunt, men hjelper det egentlig? Eller skal jeg bare la naturen gå sin gang og droppe all den dyre kosmetikken?

Kjære anonym
Kosmetikk er jo gøy - slutt ikke med det pga rynkene. Sørg for å få rynker som formidler et smil - dvs. går oppover...

Det GÅR an å gjøre noe - oppsøk en hudlege som kan gi deg den eneste rynkekremen som er effektiv, nemlig 'A-vitamin syrekrem. Den får du bare på resept, og den virker godt over lang tid.

Et forslag - kutt røyken, redusert solingen og bruk solfaktor 15-20. OG slutt å stresse...

Så får du et deilig liv, og rynkene minskes. Og hvis du på tross av dette ikke blir rynkefri - så gjør dem om til smilerynker. DET er effektivt...

Ha et godt liv og en tube A-vitamin syre.
Ole

Apropos - kremen heter ABERELA' - et tynt lag hver kveld gjør underverker over tid. Men effekten kommer helst etter mange måneder, gjerne etter et par år.

Tålmodighet gir rynkefri hud, for den som har behov for det. Men - smør ikke på 'smilerynkene' - det er de som gir deg det som heter 'personlighet'.
Ole

Hei Ole Fyrand
Går det an å operere bort kviser? Jeg har alltid hatt noen kviser rundt nesen som jeg aldri blir kvitt!

Kjære anonym
HEI. Nei og nei - her skal det ikke opereres. Vi bruker vidunderkremer som fjerner selve årsaken til kvisene - ofte i kombinasjoner av forskjellige kremer og tabletter. En god hudlege kan 'skreddersy' et godt opplegg som fjerner kvisene, og en daglig kremdose av dette etterpå holder kvisene i sjakk.

Synd at vi ikke roper 'HURRA' når vi har noen kviser - for det er beviset på at det er en sterk og god hud som tåler det meste - og som eldes langsomt. De med den perfekte lyse huden blir som en 'knust vindusrute' når de blir ca 40-50, mens du da har en glatt og stram rybkefri hud. Litt rødmusset - men sterk og god.

Og husk - smil til verden, det gjør uderverker. På tross av et par røde nupper...
Vennlig hilsen Ole Fyrand

Jeg er en 20 år gammel jente som mister mer og mer hår. Har spiseforstyrrelser så jeg vet det kan komme av dette, så derfor vil jeg ikke ta det opp med legen min. Det er ikke noe kjekt når klærne alltid er fulle av hår.

Har du noen råd som kan holde håret mitt på plass der det hører hjemme - på hodet?

Kjære anonym
Så synd - håret er jo viktig. Det er imidlertid følsomt for spiseforstyrrelser - det virker på hårrøttene som 'slipper' håret for tidlig. Men ikke for alltid. Spis noen sjokoladeboller daglig, samt noen vitamintabletter - så ordner det seg nok.
Ole

Hei Ole! Lurer på om der går bra å bruke Roaccutan og p-pillen Jasmin samtidig. Legen min har foreslått Roaccutan før, men jeg "avslo" til fordel for en 4. teracyclin-kur.

Nå skal jeg til legen igjen i neste uke og høre om jeg kan få en Roaccutan-kur. Hva tror du?
Kjære anonym

Hei. Du har en klok lege - dersom du har hatt flere tetracyclinkurer - og det bare hjelper 'noe' - bør du absolutt ta en roaccutankur. Vi har lang erfaring tilbake til 1983 - og jeg har gitt noen tusen av disse kurene - også til slektninger. Den er SÅ bra når det er nødvendig. Mange bivirkninger under behandlingen - men ikke farlige. Legen følger deg nøye opp. Kuren tar ca 4 uker, og 80% blir HELT bra, ev. en redusert Roaccutenkur hvis du ikke er fornøyd - i noen ekstra uker. MEN - du MÅ ikke bli gravid under og ca 1 mnd etter kuren er avsluttet.

Men kanskje du liker kvisene dine for godt til at du vil bli HELT kvitt dem?

Og go!
Ole

Hei Fyrand.
Jeg er en voksen mann som fortsatt sliter med fet hud og kviser. Jeg hadde jo håpet at dette skulle gå over med årene!

Finnes det noe jeg kan gjøre eller spise for å få mindre fet hud og færre kviser?
Hilsen frustrert mann

Kjære frustrert mann
Spis hva du vil, oppsøk en god hudlege. Det finnes så mange gode kvisemedisiner i våre dager - kanskje skulle du ta en Roaccutenkur - som tabletter. DEN tar i alle fall knekken på disse røde nuppene.

Men husk - en kvisehud holder deg ung i nettopp huden helt til du er 100!!

Få gjort noe med det - mann. Du har mange gode gyldne spennende år igjen.

Go...go...
Ole

Hei Ole!
Jeg har en del atopisk eksem og har i det siste fått flere lokale utslett på bena. De ser ut som små sirkler på størrelse med kronestykker og klør endel. De er også veldig vanskelige å bli kvitt.

Hva tror du dette kan være? Og hva kan jeg gjøre for å bli kvitt dem?

Hilsen Per Ståle
Hei Per. Det er sikkert bare noe tørr hud - det ser vi ofte ved den type eksem. Prøv i første omgang å bruke en god fuktighetskrem - som du smører ETTER at du har smurt endel HYDROKORTISONKREM på området - spesielt hvis huden der har lett for å bli rød OG tørr. Ikke farlig - det bruker vi i ansiktet hos spedbarn.

Et par tips - ikke bruk såper dersom du har tendens til eksen - rengjør deg med dusjoljer og dusjkremer, etterfulgt av hydrokortisonkrem - dersom huden er irritert.

Husk at denne type hud er sensitiv - men den er jo den vakreste - da. Mindre kviser etc.

Litt sol om sommeren og saltvann er fint.
Ole

Heisann!
Jeg har hørt at fiskeoljer hjelper mot hudproblemer som tørr hud, psoriasiss og eksem. Kan det være sant?

Tja tja - alle oljer er gode som regel ved TØRR HUD. Hvis du har tendens til eksem og irritert hud kan en tube hydrokortison kjøpes (uten resept fra en stressa lege!) på apotek. Det bruker vi i ansiktet på spebarn - så da tåler vel du det. Hydrokortison hjelper IKKE mot psoriasis - da må det sterkere krutt til. En 'klunk' av fiskeoljen som tran - er også muligens gunstig INNVENDIG da dette ofte hjelper mot sensitiv hud.

OK?
Ole