Før behandlingen (til venstre) og 14 dager etter bahandlingen (til høyre).  Foto: Foto: Hudklinikken
Før behandlingen (til venstre) og 14 dager etter bahandlingen (til høyre). Foto: Foto: HudklinikkenVis mer

Huden ble glatt med laser

- Jeg er så pen nå, sier pasient. Men før man ser resultatet, er dette en blodig affære.

«- Jeg kan ikke huske at jeg har vært så pen på mange, mange år!»


"Bli yngre på kun 20 minutter. Det nærmeste man kommer en face-lift uten bruk av kniv". Slik lyder en av beskrivelsene til Fraxel re:pair, en ny rynkelaser som nettopp har blitt lansert i Norge. DinSide Helse tok turen til Hudklinikken i Oslo for å se om laseren holder det den lover.

Hudklinikken er den første norske klinikken som har anskaffet seg den avanserte lasermaskinen, og DinSide Helse ble invitert til å se en såkalt "live laser workshop" hvor pasienter skulle bli behandlet for å kvitte seg med rynkene.

Litt om laseren

Dermatolog Jon Langeland, som startet Hudklinikken i 1984 etter utdannelse ved Rikshospitalets hudavdeling, forteller oss først litt om maskinen og behandlingen:

- Kort fortalt er det en ny laser med CO2 fraxel mønster, det vil si at når man behandler en pasient, lages mange mikrohull i huden, men uten at det blir en stor sårflate etterpå. Selve behandlingen gir oppstramming og avglatting på en slik måte som man ikke har fått til tidligere, uten et langvarig og slitsomt etterforløp med relativt høy komplikasjonsfare, forteller han.

Her er et eksempel på en behandling fra nettstedet YouTube:


Vi blir fortalt at behandlingen kun kan utføres av leger, og at laseren også egner seg for behandling av arr i ansikt og på hals.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selveste behandlingen

Blodet piplet frem noen minutter etter at laseren hadde gått over huden. Foto: Hudklinikken
Blodet piplet frem noen minutter etter at laseren hadde gått over huden. Foto: Hudklinikken Vis mer


DinSide fikk være tilstede under behandlingen av en kvinnelig pasient som ville at hele ansiktet skulle behandles. (Se før- og etterbildene øverst i saken.) Kvinnen på 53 år, som ville være anonym, fortalte oss at hun alltid hadde vært plaget av mye akne, så hun hadde mange arr, pluss at hun også ville redusere rynkene i ansiktet.

Kvinnen betalte ikke for behandlingen, siden det var en live workshop med leger og representanter fra andre hudklinikker tilstede.

Hun fikk både smertestillende tabletter og en krem som virket bedøvende på huden. Selve behandlingen ble utført ved at laserhodet ble ført frem og tilbake over huden, i et bestemt mønster.

Hudlege Jon Langeland prøver den nye laseren for første gang. Foto: Hudklinikken
Hudlege Jon Langeland prøver den nye laseren for første gang. Foto: Hudklinikken Vis mer
Dette bildet ble tatt fire dager etter behandlingen. Foto: Hudklinikken
Dette bildet ble tatt fire dager etter behandlingen. Foto: Hudklinikken Vis mer
Dette bildet ble tatt en uke etter behandlingen. Kun litt rødfarge og hevelse. Foto: Hudklinikken
Dette bildet ble tatt en uke etter behandlingen. Kun litt rødfarge og hevelse. Foto: Hudklinikken Vis mer


Under behandlingen fikk kvinnen mer smerter enn hun hadde forventet, og fikk derfor bedøvende sprøyter i ansiktshuden. Etter noen minutter begynte blod å piple fra de behandlede områdene, noe undertegnede opplevde som et ganske ubehagelig syn (se bilder). Etter behandlingen, som tok litt over en halvtime, var mesteparten av ansiktet blodig og opphovnet.

- Selve behandlingen var ubehagelig, det vil jeg ikke legge skjul på. Det var en brennende følelse, sier pasienten, som påpeker at hun har lav smerteterskel, til DinSide Helse. Men etter at hun fikk sprøytet inn bedøvelse i ansiktet, ga smerten seg med en gang, forteller hun oss.

Etter behandlingen

Til tross for det piplende blodet og store hevelser rett etter behandlingen, hadde pasienten overraskende lite sår på huden etter bare fire dager (se bilde).

- Jeg tok behandlingen på en torsdag, og på mandag var jeg bare litt rød, men jeg kunne sminke meg forsiktig. Det er veldig mye hud som forsvinner – det ligger en hinne oppå huden de første dagene. Den skal etter hvert bløtes opp med en svamp, slik at den løsner. Under var den deilige, nye huden, forteller hun, og legger til:

- Jeg kan ikke huske at jeg har vært så pen på mange, mange år!

Laserbehandling av rynker

Hva er din mening om rynkebehandling med laser? (Avsluttet)
Har du lyst og råd, så gjør det(72%)
Det er bortkastede penger(20%)
Jeg har prøvd lignende metoder, og synes det var en god investering(5%)
Jeg har prøvd lignende metoder, og synes det var bortkastede penger(2%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Føler meg ti år yngre

Pasienten sier hun er utrolig glad for at hun tok inngrepet, og at hun ikke hadde nølt med å betale for det, selv om det er en dyr behandling. Å behandle hele ansiktet koster nemlig rundt 25.000 kroner. Hun har nå bestemt seg for å ta halsen, og da skal hun betale fullpris.

- Det var helt klart verdt det. Jeg hadde tunge øyelokk, og jeg føler at hele overansiktet har løftet seg. Men det er ikke sånn at hele ansiktet mitt har forandret seg. Jeg føler meg ti år yngre, sier hun.

Hudlege Langeland sier det ikke er noen tvil om at lasermaskinen kan være en veldig bra behandling, spesielt for kvinner i alderen 45-65 år som vil "rykke litt tilbake".

- Denne laseren representerer et stort gjennombrudd når det gjelder muligheten til en betydelig kvalitetsbedring, og oppstramming av huden med minimal risiko og kort rekonvalesenstid, sier han.