Huden avslører allergikere

Hvis du har tendens til allergier, er det store sjanser for at du også er født med en spesielt fin og ømfintlig hudtype.

Hvorfor det er slik vet vi ikke. Det har noe med arvelighet å gjøre. Men dette har konsekvenser. Poreåpningene i huden er mindre, nesten usynlige, og blodkarene har en tendens til å trekke seg sammen. Resultatet er en glatt småporet lys hud. Den minner om idealet for skjønnhet - de gamle greske marmorstatuer og deres glatte hvite hud. Da dette har vært et vestlig skjønnhetsideal - ble kvinnene med denne hudtypen gjerne giftet bort til innflytelsesrike menn i samfunnet.

Motsetningen er den fete hudtypen med tendens til grove porer og en rødmusset hudfarge. Dette skyldes også arvelighet som gir de store talgkjertlene med deres store porer, sammen med en sterkere talgdannelsen som gjør denne hudtypen fet. Til gjengjeld slipper de allergier, samtidig som denne huden er sterk og tåler det meste. Hvor i samfunnet havner de med en slik hudtype? Sterk hud og liten tendens til allergier som astma, høysnue og eksem og andre allergier - gjør denne hudtypen best egnet til å tåle store påkjenninger. Derfor havner de med fet hud ofte i mer utsatte yrker med aktivt kroppslig arbeide, gjerne utendørs og med dyr - som i landbruket.

Tidligere valgte derfor en bonde gjerne en kvinne nettopp med denne fete grovporede mer rødmussede huden - fordi dette var en sterk og god hud som tålte dyr og høy uten å utvikle allergier og høysnue.

I tillegg - den fete huden utvikler svært lite rynker, den holder seg glatt og fin hele livet - selv om den får et visst ’friluftsfriskt’ utseende. Den hvite småporede hudtypen har en tendens til å utvikle rynker og se ut som en ’knust glassrute’ etter 45-50 års alder, spesielt fordi mange av dem med denne huden disse soler seg mye.

Kanskje er det en slags sosial rettferdighet i fordelingen av hudtyper også?

 

Mozon.no, 15.10.2004