Huden aldres i sola

Det er mange årsaker til at huden aldres. Men vi kan selv påvirke hvordan huden vår utvikles. Professor og hudekspert Ole Fyrand skriver om hudens aldringsprosess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liv og død er menneskets eneste sikre fremtidsutsikter. Vi utvikler oss gjennom forskjellige aldersstadier som alle gir huden et så spesifikt uttrykk at vi med et blikk kan bestemme den andres nesten eksakte alder - bedre enn noen analyseinstrumenter.

Forskjellige prosesser fører til aldring:

Kronologisk aldring - etter som tiden går forandrer vi oss i henhold til tiden og våre arveegenskaper. De med fet hud eldes oftere langsommere enn det som skjer med den tørre småporede huden. Økt aldring skjer også ved ytre og indre påvirkninger som varme, kulde, vind, elektromagnetiske ståler - samt ved stress og andre psykiske forhold.

De som røyker utvikler raskere en aldrende hud. Nikotin og økt CO2 fører til sammentrekning og raskere tilstopning av blodkarene - samt dårligere oksygenopptak av blodet. Resultatet er dårligere ernæring og sirkulasjon i karene.

Arvelige faktorer er også viktige - dette kommer klarest fram ved visse skader i arveegenskapene, som fører til for tidlig aldring, en tilstand hvor vi fødes som normale - men i løpet av få år eldes og dør av alderdomssvekkelse med for eksempel hjerteinfarkt, ofte allerede 15-20 år gamle.

Temperatur spiller en rolle - de som arbeider i sterk varme, for eksempel ved smelteovner, får etter hvert en forandret og skadet hud. Det samme skjer ved hyppige opphold i kulde - spesielt i kombinasjon med sterk vind.

En av hudens farligste fiender er imidlertid røyking - det samme gjelder stress, fordi dette forandrer hormonnivået i kroppen og påvirker cellene i huden. Begge disse forhold øker hudens aldring.

 

Solstråler øker hudens aldringsutvikling - strålene fra sola som treffer huden overfører stråleenergien til cellene i huden. Cellenes funksjon blir dermed påvirket - og dette forandrer cellenes daglig oppgaver. Solskader skjer både i overhuden og lærhuden ved at stråleenergien fanges opp av til cellens arveegenskaper. Det er disse som kontrollerer at cellene skal fungere riktig, og ved skader av arvemassen fører dette til skader som resulterer i at hudens celler ikke lenger fungere som de skal, noe som resulterer i både skader både i overhuden og underhuden.

Alt i alt skader dette huden - som blir tykkere eller tynnere med pigmentforandringer, utvidede blodkar med synlig kartegninger og rødmusset hud, knudrete solvorter samt hudkreft av forskjellige typer. Den farligste typen er ondartet føflekkreft (malignt melanom) som ofte er dødelig.

Viktig er også den solare elastose - forandringer som skjer nede i den lærhuden som har som oppgave å holde huden stram og glatt. Solar elastose oppfattes som en av hudens største aldringsfiender. Årsaken til dette er de langbølgede solstrålene som trenger dypt ned i huden hvor de påvirker de cellene som produserer elastiske fibre.

Disse cellene forandrer arveegenskapene - med det resultat at isteden for å virke som elastiske strikker, skjer det en opphopning av et uelastisk materiale (elastose) som gir huden en gråhvit farge. Hudens elastisitet går tapt, den begynner å sige og danner dype rynker og poser.

Kan noe gjøres med dette? Dersom vi unngår å utsette huden for sterk sol - spesielt i tiden kl. 1000-1500, samt ved å behandle huden over natten med en vitamin A-syre krem som også brukes lokalt i behandlingen av akne. Dette behandlingsopplegget er ikke en ‘tryllestav’ - men den er helt ufarlig og må for eksempel brukes hver natt i noen år. I begynnelsen er huden noe irritert - men gradvis venner den seg til behandlingen.

Resultatet er for den tålmodige en gradvis tilbakegang av rynkene, samtidig som huden blir glattere og mer ‘ungdommelig’.

 

Mozon.no, 03.07.2006