MANGE NORDMENN DROPPER DEN: Der og da er det kanskje ikke alltid like gøy å bli vaksinert - men gevinsten kan være stor. Bare rundt halvparten av de norske tolvåringene tok vaksinen de fikk tilbud om i høst. Foto: Colourbox
MANGE NORDMENN DROPPER DEN: Der og da er det kanskje ikke alltid like gøy å bli vaksinert - men gevinsten kan være stor. Bare rundt halvparten av de norske tolvåringene tok vaksinen de fikk tilbud om i høst. Foto: ColourboxVis mer

HPV-vaksinen virker

Vil minske antall tilfeller av livmorhalskreft hos kvinner under 30 med nesten to tredjedeler innen 15 år.

En ny britisk studie viser at antall kvinner under 30 år som får diagnosen livmorhalskreft vil synke med 63 prosent - innen 2025. Dette takket være den nye HPV-vaksinen, melder Cancer Research UK.

I Norge får omtrent 16-17 kvinner under 30 år livmorhalskreft hvert år. Mange flere får behandlingskrevende celleforandringer.

Les også: HPV-vaksinen er trygg

Beskytter mot kreft og celleforandringer

Britiske 12- og 13-årige jenter har siden 2008 fått tilbud om vaksinen, som beskytter mot HPV-type 16 og 18. Disse to HPV-typene forårsaker hele 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.

I tillegg til at vaksinen minsker antall tilfeller av livmorhalskreft med 63 prosent, tror forskerne også at 51 prosent færre kvinner kommer til å få alvorlige celleforandringer, som kan føre til livmorhalskreft og må behandles. Antall celleprøver som viser mindre alvorlige celleforandringer vil også blir redusert med 27 prosent.

LES OGSÅ: - En gledens dag

Disse tallene forutsetter imidlertid at 80 prosent av jentene som får tilbud om vaksinen faktisk tar den. Og det gjør de – ifølge de siste britiske målingene hadde 78 prosent av jentene tatt alle tre vaksinedosene.

- Gode nyheter

- Disse beregningene er virkelig oppløftende, sier professor og studieleder Jack Cuzick fra Cancer Research UK og University of London.

- Hvis jentene fortsetter å ta vaksinen kan tusenvis av dem unngå å utvikle livmorhalskreft i framtiden, og enda mange flere slipper behandling for å fjerne celleforandringer eller forstadier til livmorhalskreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Cuzick er dette det mest realistiske anslaget for hvor stor innvirkning vaksinasjonsprogrammet vil ha på antall kvinner som utvikler livmorhalskreft. Han mener at det viser at vaksinen har et stort potensial i å forebygge sykdommen i nær framtid, men understreker også at det vil ta flere tiår før man ser hele gevinsten.

- Dette er gode nyheter for alle som har tatt vaksinen eller kommer til å ta den i fremtiden, sier dr. Lesley Walker, som er direktør for kreftinformasjon i Cancer Research UK.

To av tre har ikke hørt om HPV

Dårligere oppslutning i Norge

Her hjemme, hvor vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet nå i høst, ble det ifølge Dagens Medisin imidlertid nettopp klart at bare rundt halvparten av de norske tolvåringene tok vaksinen de fikk tilbud om i høst.

Da sier det seg selv at de britiske tallene ikke kan overføres til Norge – med mindre andelen som tar vaksinen tar seg opp til britisk nivå.

Bjørn Backe, som er leder i Norsk gynekologisk forening, er overrasket over den lave oppslutningen, og tror at mange foreldre kommer til å angre på at de ikke lot døtrene sine bli vaksinert.

- 50 prosent er et lavt tall, og det er ikke tvil om at for få har tatt vaksinen, sier Backe til Dagens Medisin.

Store forskjeller mellom kommunene

De regionale forskjellene er imidlertid svært store. Mens hele 86 prosent av jentene i Spydeberg takket ja til vaksinen, var det bare 31 prosent i Trondheim som gjorde det samme.

Backe tror at en av årsakene til den lave oppslutningen er at HPV-vaksinen ble innført omtrent samtidig som vaksinen mot svineinfluensa kom, og han mener at det derfor er grunn til å håpe at flere vil ta vaksinen etter hvert.

HPV-vaksinen blir gitt i tre doser som må tas i løpet av seks til tolv måneder. 54 prosent av kommunene rapporterer om at mer enn 50 prosent av jentene i syvende klasse har fått første dose av vaksinen, mens 25 prosent av kommunene melder at mer enn 70 prosent av jentene har fått det samme.

Men ettersom vaksineringen ikke er avsluttet, og 20 prosent av landets kommuner fortsatt ikke har fått satt i gang vaksinasjon, er det for tidlig å si noe endelig om oppslutningen av vaksinen. Slike konklusjoner kan først trekkes tidligst i sommer.

Celleprøver fortsatt viktig

Dr. Lesley Walker i Cancer Research UK understreker imidlertid at vaksinen aldri kan utrydde livmorhalskreft helt, siden den ikke beskytter mot alle typer høyrisiko-HPV.

- Nå og i overskuelig fremtid er det svært viktig at kvinner går til legen og tar celleprøve når de får invitasjon til det.

I Norge får alle kvinner mellom 25 og 69 år hvert tredje år en invitasjon til å ta celleprøve.

- Celleprøver kan forebygge livmorhalskreft ved at man oppdager celleforandringer som kan behandles før man utvikler kreft, og dette redder tusenvis av liv hvert år, forteller Walker.

- Vi mener at man bør benytte anledningen til å bli vaksinert, men det er like viktig å gå til legen og ta celleprøve når man får invitasjon.

Livmorhalskreft er en av de oftest forekommende krefttypene blant kvinner mellom 15 og 44 år, og i Norge blir rundt 300 kvinner rammet hvert år. Av disse må rundt 30 prosent bøte med livet. I tillegg må 3000 norske kvinner hvert år behandles for celleforandringer eller forstadier til kreft.

Den britiske studien ble publisert i British Journal of Cancer i januar.

Kilder: Cancer Research UK, Dagens Medisin, Kreftregisteret