HPV-vaksine til alle jenter

Vaksinen mot viruset som forårsaker livmorhalskreft, bør innføres i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle jenter i 11-12-årsalderen bør få vaksinen, og i tillegg bør den tilbys til jenter mellom 12 og 16 år, anbefaler nå Folkehelseinstituttet.

HPV er den vanligste årsaken til livmorhalskreft. Studier viser at vaksinen beskytter mot de to typene av HPV som er årsak til minst 70 prosent av krefttilfellene, skriver instituttet på sine hjemmesider.

To produsenter har allerede utviklet hver sin vaksine mot disse virusene:

Sendt til Brustad
Folkehelseinstituttet baserer sine anbefalinger på en utredning fra en ekspertgruppe, samt en kost-nytterapport og en kunnskapsoppsummering fra Kunnskapssenteret for helsetjenesten.

- Konklusjonen er en klar anbefaling om å inkludere vaksinen i vaksinasjonsprogrammet, sier Geir Stene-Larsen, direktør ved Folkehelseinstituttet.

Det var også oppfordringen under den første globale konferanse om livmorhalskreft:

Rapporten er i dag oversendt statsråd Sylvia Brustad i Helse- og omsorgsdepartementet.

Smitter ved sex
Resultater fra utprøvingen av HPV-vaksinen har vært svært lovende. Den gir opp mot 100 prosent beskyttelse mot forstadier til kreft for de typene av HPV den er utviklet for.

- HPV smitter seksuelt. For å få full effekt må HPV-vaksinen gis før smitte, det vil si før seksuell debut, sier Elise Klouman, leder for utredningsgruppen, ifølge Folkehelseinstituttets hjemmesider.

På grunn av manglende dokumentasjon kan ikke Folkehelseinstituttet anbefale en generell vaksinasjon av gutter ennå.

Hvordan oppstår livmorhalskreft? Les mer på Lommelegen:

Må rapporteres
Dagens vaksine er ikke fullstendig dekkende for alle typer kreftfremkallende HPV-virus. Derfor må screeningprogrammet for livmorhalskreft opprettholdes, konkluderer rapporten.

For å kartlegge langtidseffekten av vaksinen, bør det være rapporteringsplikt til det nasjonale vaksinasjonsregisteret, foreslår Folkehelseinstituttet.

Slik går du til krig mot kreften