HPV-vaksine selger dårlig

Salget av HPV-vaksine går dårlig i Norge. - Logisk, sier Kreftforeningen. Produsenten skylder imidlertid på dårlig medieomtale.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HPV-vaksinen er en ny vaksine som har vist seg å være svært effektiv. Den ser ut til å hindre infeksjon av to typer humant papillomavirus, HPV 16 og HPV 18, som kan føre til livmorhalskreft.

Vaksinen ble godkjent til bruk i Norge i desember i fjor, og ifølge anbefalingene bør alle jenter i 11-12-årsalderen få vaksinen.

Kreftvaksinen kan kjøpes i dag

Men til tross for mange oppslag i media, er det bare solgt 1.800 doser av vaksinen fra 11. desember 2006 til og med juli 2007. I Danmark derimot har 12.000 jenter vaksinert seg mot livmorhalskreft, melder Dagens Medisin.

Produsenten spekulerer i om medieomtalen i Norge kan ha skylden.

Salget påvirkes av media
Ifølge Geir Natland, business manager for legemiddelselskapet Sanofi Pasteur MSD i Norge, har Danmark hatt en mer positiv mediedekning når det gjelder omtale av vaksinen.

- Spørsmålet om vaksinering mot HPV har fått mye oppmerksomhet i media, som er egnet til å villede leserne. Påstander om alvorlige bivirkninger og manglende habilitet hos eksperter er klart tilbakevist av helsemyndighetene, men dette har kommet dårlig frem i media, sier han til Mozon.no.

Han legger til at de nå ser at vaksinering mot HPV diskuteres i de fleste europeiske land, og offentlig vaksinering er på trappene flere steder.

- Folkehelsa har anbefalt det samme i Norge, og diskusjonen om dette fremover vil bidra til mer kunnskap og forståelse både i medier og i befolkningen, og det vil nok påvirke antallet jenter som vil bli vaksinert, sier Natland.

Les også: HPV-vaksine kan hjelpe menn

- Ikke urimelig
Pressansvarlig i Kreftforeningen, Astrid Bismo, sier imidlertid til Mozon.no at det er logisk at salget har vært så lavt.

- Dette er ikke urimelig siden det er lagt opp til det private, og ikke som en del av det offentlige vaksinasjonsprogrammet, sier hun.

Kreftforeningen understreker likevel hvor viktig det er å ta HPV-vaksine.

- Det er viktig at unge jenter vaksinerer seg. Det har vært et gjennombrudd i forskningen som viser at dette har en klar forebyggende effekt. Dette viser hvor viktig det er med kreftforskning, sier Bismo.

Forhindrer dødsfall
Hvert år rammes cirka 350 norske kvinner av livmorhalskreft, og på verdensbasis tar sykdommen årlig livet av 250.000 kvinner. Den nye HPV-vaksinen vil forhindre rundt 70 prosent av dødsfallene som følge av livmorhalskreft, ifølge Kreftforeningen

Les også: Alle bør få kreftvaksine

Både Folkehelseinstituttet og Kreftforeningen anbefaler å ta inn HPV-vaksine i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet for jenter i 11-12 års alder.

Les også: Til krig mot kreften