HPV-vaksine kan hjelpe menn

Vaksinen som skal forhindre livmorhalskreft hos kvinner, kan også være effektiv for menn.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Folkehelseinstituttet i spissen anbefalte en ekspertgruppe nylig at HPV-vaksinen skal innføres i barnevaksinasjonsprogrammet. Det betyr i så fall at alle jenter i 11-12-årsalderen vil få tilbud om vaksinen.

Nå håper legemiddelfirmaet Merck at vaksinen også skal bli godkjent for gutter og menn. Det kan både forhindre at de sprer viruset og selv får enkelte typer kreft, ifølge Jennifer Mallory som er talskvinne for firmaet.

Tester på gutter
HPV er den vanligste årsaken til livmorhalskreft. Studier viser at vaksinen beskytter mot de to typene av HPV som er årsak til minst 70 prosent av krefttilfellene i livmorhalsen.

Les mer om HPV-viruset på Lommelegen:

Merck er nå i gang med kliniske tester på den mannlige delen av befolkningen. Så snart resultatene er klare, vil firmaet søke de amerikanske helsemyndighetene Food and Drug Administration (FDA), om tillatelse på gutter og menn, ifølge Fosters.com.

I Norge er vaksinen godkjent for jenter mellom ni og 26 år. Det er denne aldersgruppen Merck håper FDA vil godkjenne vaksinen for blant gutter også.

Sjeldne kreftformer
- Hvis vaksinen blir godkjent for gutter i USA, regner jeg med at vi vil få en tilsvarende søknad i Europa, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.

Den første vaksinen kom på det norske markedet i desember. En godkjenning vil imidlertid ikke være nok til å vurdere å tilby HPV-vaksinen til gutter gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, tror Rita Steen, avdelingsleder i Kreftregisteret.

- HPV-viruset kan medføre peniskreft og endetarmskreft hos gutter. Men disse kreftformene er svært sjeldne, og vil neppe kunne forsvare en innføring i vaksinasjonsprogrammet.

Følger forskningen
Ett av målene med vaksinasjonsprogrammer er som regel å oppnå så høy immunitet i befolkningen at smittestoffet mer eller mindre forsvinner. På den måten beskyttes også de som ikke er vaksinert.

- Vi har vurdert å vaksinere gutter for å få en bedre flokkeffekt. Men mye tyder på at man får like god effekt i den heteroseksuelle delen av befolkningen ved bare å vaksinere jenter, forteller direktør ved Folkehelseinstituttet, Geir Stene Larsen.

Han understreker imidlertid at forskningen på dette området må følges tett med tanke på nye vurderinger og anbefalinger.

- HPV-vaksinen er en dyr vaksine. For å vurdere på nytt om den skal innføres til alle gutter, må det være bevist at den er effektiv og gir en helsegevinst som står i forhold til kostnadene, sier han.

Les også: Til krig mot kreften: