- Høystyrke cannabis skader ungdom

Økt tilgang på høypotent cannabis skader den fysiske og psykiske helsen til ungdom, mener engelske eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høypotent cannabis produseres ved hjelp av en optimalisert dyrkingsprosess, og har økt i popularitet de siste årene.

Når rusmiddelet på samme tid blir mer og mer vanlig blant ungdom er det på tide å se på helserisikoen en gang til, mener engelske eksperter.

Depresjoner og psykoser
Clare Gerada, leder av narkotikaavdelingen på Royal College of General Practitioners, er bekymret for utviklingen. Til avisen Daily Telegraph sier hun at vi er blitt mer avslappet i forhold til narkotika, og har større mulighet for å få tak i det.

Hun mener den økte bruken og økt tilgang på høypotent cannabis fører til flere depresjoner og psykoser blant ungdom.

Nylig viste en rapport i det anerkjente medisinske tidsskriftet British Medical Journal at å bruke cannabis mer enn én eller to ganger i uken nesten dobler risikoen for å utvikle psykotiske symptomer senere i livet. Professor Robin Murray ved King's College i London sa den gangen at leger hadde sett tegn på en sammenheng mellom cannabisbruk og psykoser siden 1980-årene.

Høypotent
- Nå som vi endelig ser ut til å vinne kampen mot røyk og alkohol står vi i fare for å ignorere cannabis. Genmodifiserte former av stoffet er nå regelen heller enn unntaket, sier Gerada.

Hun forteller videre at det finnes bevis for at et høyt forbruk av cannabis - spesielt blant tenåringer som fortsatt er under utvikling - fører til økt risiko for å utvikle psykoser og luftveislidelser som astma.

Mange prøver hasj
Tall fra 2003 viser at 17 prosent av alle norske ungdomer mellom 15 og 20 har prøvd hasj.

Peter Mikkelson fra organisasjonen NORMAL (Norsk Organisasjon for Reform av Marihuana Lovgivningen) mener Gerada prater over sitt eget hode.

- Ingen sammenheng
- Det finnes ingen sammenheng mellom cannabisbruk og utvikling av psykoser slik Gerada uttrykker det. Hvis man er disponert for psykotiske lidelser vil de vise seg tidligere ved cannabisbruk, sier Mikkelson.

Selv om det er en eksplosiv økning av cannabisbruken i den vestlige verden i dag ser vi ingen kurver som viser tilsvarende økning i antall psykoser.

Han mener ikke det er farlig at cannabis inneholder mer virkestoff nå enn tidligere.

- Man har krysset seg frem til varianter av cannabis som har høyere nivåer av virkestoffet THC enn tidligere, og det er viktig å vite at dette ikke må brukes på samme måte som grøfte-pott fra 70-årene, men det er like ufarlig som tradisjonell cannabis, sier Mikkelson.

Mozon.no, 18.01.2005