Høysesong for egg

Påsken er høysesong for egg. I påskeuken kjøper vi hele 21 millioner egg. Men husk at dette kan bety økt fare for salmonella, hevder danske eksperter.

Påsken er like rundt hjørnet og det betyr at mange stormer til butikkene for å kjøpe egg. I den neste perioden kommer vil faktisk til å kjøpe dobbelt så mange egg som ellers i året, som skal både spises og males.

Men det kan være en viss fare knyttet til alle disse eggene, hevder det danske mattilsynet, og viser til økt fare for salmonella.

Salmonellaen kan være både på skallet og inni selve egget. Det danske mattilsynet anbefaler å desinfisere eggets overflate med sprit.

Deretter brukes en nål til å prikke hull i skallet, slik at eggmassen renner ut av seg selv. Den bør ikke blåses ut med munnen, for øker risikoen for å bli smittet.

Ingen salmonella-fare i Norge
I Norge er man imidlertid ikke like bekymret for salmonella som i Danmark.

- Det er stor forskjell på Norge og Danmark. I Danmark har de store problemer med salmonella i egg, kylling og svinekjøtt. De er vant til å desinfisere eggene sine fordi bakteriene legger seg på skallet. I Norge er vi stort sett vant til trygg og ren mat og trenger ikke tenke på dette, noe vi er alene om i verden, sier Åse Kringlebotn, daglig leder for Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

De oppfordrer ikke folk til å desinfisere eggene sine.

Danskene hevder også at det er viktig å vaske hendene etter å ha vært i kontakt med egg, for å unngå å flytte bakterier over på andre matvarer. I Norge er dette imidlertid ikke nødvendig.

- I Norge er det ikke nødvendig å vanske hendene etter at man har tatt på egg, slik man bør i andre land. Men nå er det mer fokus på god hånd- og kjøkkenhygiene generelt, og det er jo bra. Men det har ingenting spesielt med egg å gjøre, sier Kringlebotn.

Kjærlighet på påskeaften
Egg handler ikke bare om salmonella og påskeegg dreier seg ikke bare om sjokolade, marsipan og kokte egg på frokostbordet. Nå er det flere og flere som dekorerer eggene og bruker dem til pynt også.

- Maling av egg har lang tradisjon i mange land. I de siste 10 årene har det vært en økende interesse for maling av påskeegg her i landet også, sier, sier Kringlebotn.

I Nederland henger for eksempel mange opp fargede egg i trærne sine. Og i Tyskland er det mange som gir hverandre håndmalte egg til påske. I flere land gir ofte jenter et rødt egg til sin utkårede. Et rødmalt egg på påskeaften symboliserer kjærlighet.

Så da er det bare å pakke med seg eggene i påskebaggasjen. Og det gjør ikke noe om du ikke får brukt alle. For norske egg holder seg friske og like gode i flere måneder.

 

Mozon.no, 10.04.2006