Høyre snudd om 200-kronersgrensen

Fjernet punkt om å la deg netthandle for 1.000 kroner momsfritt. Men de borgelige vil likevel heve grensen.

"NYE IDEER, BEDRE LØSNINGER": Erna Solberg og Høyre vant valget på å ville bidra med noe nytt. Foto: Høyre/CF-Wesenberg
"NYE IDEER, BEDRE LØSNINGER": Erna Solberg og Høyre vant valget på å ville bidra med noe nytt. Foto: Høyre/CF-Wesenberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Dette har Høyre lovet deg" skrev DinSide dagen etter den borgerlige valgseieren. Vi tok for oss alt partiet hadde fortalt oss det siste året, fra en lang rekke forbrukerpolitiske artikler. Ett av punktene i oppsummeringen handlet om 200-kronersgrensen. Denne gjør at du ikke kan handle for mer enn 200 kroner i utenlandske nettbutikker uten å måtte betale moms på varen.

Les saken: Dette mener Høyre om sakene som angår lommeboken din

Høyre har tidligere fortalt DinSide at de ønsker å heve grensen fra 200 til 1.000 kroner. Dette stod også svart på hvitt i partiets stortingsprogram for perioden 2009 til 2013.

Men i deres nye program, for perioden 2013 til 2017 som ble vedtatt før sommeren, er dette fjernet. Der står det ikke ett eneste ord om hverken 200-kronersgrensen spesielt eller netthandel generelt.

Les også: Dette mente partiene om 200-kronersgrensen i fjor

ENDRET MENING: Finanspolitisk rådgiver Tore Vamraak i Høyre forteller at de har endret politikken sin rundt 200-kronersgrensen. Foto: Høyre
ENDRET MENING: Finanspolitisk rådgiver Tore Vamraak i Høyre forteller at de har endret politikken sin rundt 200-kronersgrensen. Foto: Høyre Vis mer


"Reell politikkendring"

"Vi hadde i forrige periode programfestet at Høyre ville «heve grensen for moms- og tollfritak fra 200 til 1.000 kroner». I det nye programmet er dette ikke omtalt."

Slik lyder bekreftelsen fra finanspolitisk rådgiver Tore Vamraak per e-post til DinSide.

– Hva mener dere helt konkret? Vil dere gjøre noe med 200-kronersgrensen?

"Nei. Vi har ikke gått til valg på å heve grensen de neste fire årene. Det er altså en reell politikkendring på dette området fra den forrige perioden, til den kommende stortingsperioden", slår Vamraak fast.

– Hvorfor har dere snudd?

"Vi har sett at en dramatisk heving av grensen, for eksempel fra 200 til 1.000 kroner, vil forverre konkurranseevnen til norske bedrifter betydelig. En slik økning vil endre «tollfrigrensen» fra å være et forenklingstiltak til å bli en diskriminering av norske forretninger, eller et stort smutthull i momslovgivningen" svarer Høyre-mannen videre per e-post.

Etter denne saken ble publisert har nestledere i Høyre, Jan Tore Sanner, kontaktet DinSide. I en e-post ber Sanner om å bli sitert på følgende:

"Høyre ønsker å heve grensen for moms- og tollfritak ved privat import. Vi har ikke tatt stilling til hvor mye, men at dette ikke står i programmet for neste stortingsperiode betyr ikke at Høyre har snudd".

Høyre om grensen på Facebook

 • "Tollgrensen er ikke nevnt i stortingsprogrammet for 2013-17, men i våre alternative budsjetter for 2013 foreslo vi å øke den til 400 kroner. Grunnen til at vi ikke økte den ytterligere var for å ta hensyn til norske bedrifter og nettbutikker."
 • "Nå skal vi i regjeringsforhandlinger med KrF, Venstre og FrP. Først når forhandlingene er over vet vi hvilken politikk regjeringen skal føre fremover."
 • Kilde: Facebook, 12. september 2013

 • Også på Twitter har partiet nylig gått ut med beskjed om at de ønsker å heve grensen, til 400 kroner. Denne Twitter-meldingen har senere blitt slettet, men du kan se skjermdump av den her. De har nå gått ut på Twitter og beklaget "uklarheten", og presisert at de nå skal i regjeringsforhandlinger. Det samme sier Høyre på Facebook. Fremtidig regjeringspolitikk vil bli bestemt der, sier partiet.

  DinSide kan ikke annet enn å slå fast at programmet ikke lenger inneholder noe om en ny 1.000-kronersgrense, mens noen i Høyre sier de likevel vil heve grensen noe, mens andre sier de ikke vil heve den i det hele tatt.

  Tollsjokk etter netthandel fra eBay

  "Tragikomisk"

  I 2005 hadde Dagbladet saken "Rød-grønt hever tollgrensa – Vil la deg handle tollfritt på nett for 1.000 kroner per sending. Høyre og KrF imot". Altså sånn cirka det stikk motsatte av vår sak om hvem som ville hva med grensen, hvor alle unntatt de rødgrønne ville heve den.

  Høyre hadde finansministeren i 2005. Senere har Høyre mistet posisjon, og snudd mot å ville heve grensen. Før de nå igjen har fått tilbake makten, og har fjernet punktet fra programmet sitt.

  STIKK MOTSATT: I 2005 fortalte Dagbladet at de rødgrønne ville heve tollgrensen, mens blant annet Høyre var mot. Foto: Dagbladet.no
  STIKK MOTSATT: I 2005 fortalte Dagbladet at de rødgrønne ville heve tollgrensen, mens blant annet Høyre var mot. Foto: Dagbladet.no Vis mer


  – Det tragikomiske i denne saken er at alle partiene i valgkamper har sagt at tollgrensen skal økes. Likevel står den fortsatt uendret. Jeg skjønner at dette kan skape politikerforakt, og håper velgerne husker dette når de avgir stemme ved stortingsvalget neste år, sa tollpolitisk talsmann Jørund H. Rytman i FrP til DinSide i fjor.

  Hva koster det deg å handle fra utlandet? Sjekk med netthandelskalkulatoren

  Positive regjeringspartnere

  Men Høyre sitter ikke med makten alene. Hvilke partier de får med seg i regjering vet ingen foreløpig, men den borgelige fløyen som vant valget består av Høyre, KrF, FrP og Venstre.

  Her er hva resten av høyresiden mener om 200-kronersgrensa, hentet direkte fra deres gjeldende programmer:

  • "KrF vil øke grensen for tollfrihet ved privat import fra 200 til 500 kroner."
  • "Fremskrittspartiet vil at grensen for tollfri import økes." (FrP har tidligere foreslått en grense på 1.000 kroner overfor DinSide, men har ikke fastslått dette i programmet.)
  • "Venstre vil øke grensen for momsplikt ved innførsel av varer til Norge til 500 kroner."

  Er du skuffet over Høyre? Tror du de andre partiene får gjennom sine programforslag? Si din mening under!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer