Høyere kreftrisiko for rødhårede

Rødhårede har større risiko enn andre for å utvikle kreft – selv hvis vi ser bort fra at rødhårede lettere blir solbrent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kjent at solbrenthet øker risikoen for hudkreft. Rødhårede har som regel mer ømfintlig hud og blir oftere solbrente enn andre, noe som fører til mer hudkreft i denne gruppen.

Nå viser forskning at kreftrisikoen øker selv ved vanlig sollys som ikke fører til brent hud. Pigmentet som setter farge på huden kan i seg selv øke risikoen for solskader, selv om huden ikke blir brent.

Forskerne fra Duke University viser at melanin kan spille en rolle på kreftrisikoen. Melanin er hudpigmentet som blir mørkere etter at du har vært i solen. Personer med rødt hår har en annen type melanin enn personer med mørkt hår. Rødhårede er dermed mer sårbare for en type DNA-ødeleggelse fra solens ultraviolette lys.

Kjemiprofessor John Simon sammenlignet rødt og svart hår. Han analyserte hvordan pigmentene reagerte på ultraviolet A- og B-lys. Det er B-lyset som fører til solbrenthet.

Både UVA- og UVB-lys skapte en fotokjemisk reaksjon på de rødhåredes pigmenter. Reaksjonen skapte frie radikaler som ødela DNA og celler på en måte som over tid kunne føre til kreft. Kun UVB skapte denne reaksjonen hos mørkhårede.

Undersøkelsen ble presenter ved Americal Chemical Society. Forskningsleder John Simon ønsker nå å gjøre mer forskning på emnet.

 

Mozon.no, 30.08.2005