<strong>DYRERE:</strong> Å ikke betale regningene i tide koster mer på grunn av høyere forsinkelsesrente.  Foto: KIM JANSSON/OLE PETTER B. STOKKE
DYRERE: Å ikke betale regningene i tide koster mer på grunn av høyere forsinkelsesrente. Foto: KIM JANSSON/OLE PETTER B. STOKKE Vis mer

Høyere forsinkelsesrente gir dyrere inkasso

"Morarenten" har ikke vært så høy siden 2009. Det har både fordeler og ulemper.

Publisert
Sist oppdatert

Forsinkelsesrente, også kalt morarente, er en strafferente man kan kreve fra folk som ikke betaler for seg i tide. Satsen settes hvert halvår av Finansdepartementet, i takt med styringsrenten.

I sommer ble forsinkelsesrenten skrudd opp fra 8,5 prosent til 9,5 prosent. Så høy har den ikke vært siden 2009, da den lå på 10 prosent.

Forsinkelsesrenten brukes blant annet av inkassobyråer, og kan legges til kravet i tillegg til purregebyret.

Så dyrt kan det bli å ikke betale regningene

Dyrere inkasso

Forsinkelsesrenten løper fra opprinnelig forfallsdato til dagen du betaler. Så hvor mye vil ett prosentpoeng ekstra ha å si på en inkassosak?

Ikke nødvendigvis voldsomme summer.

Hvor ofte får du inkasso?

Svar her: (Avsluttet)
Aldri(65%) 553
Ofte(13%) 110
Sjeldent(13%) 107
Av og til(10%) 81
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

På et krav på 5.000 kroner over ett år, utgjør forsinkelsesrenten dette:

  • Med 8,5 prosent: 424,41 kroner
  • Med 9,5 prosent: 475 kroner
  • Forskjell: 50,59 kroner

Du kan selv regne på dette med Finansdepartementets forsinkelsesrente-kalkulator.

Mer lønnsom klaging

Men forsinkelsesrenten jobber ikke alltid mot deg. Den kan også jobbe for deg. Forbrukere kan nemlig kreve renten fra selskaper som ikke har betalt for seg, på akkurat samme måte som de kan kreve det fra deg.

Vi så et godt eksempel på dette da vi omtalte Arne Haraldstad som ikke fikk renter på depositumet sitt, slik han har krav på. Da det dreide seg om et høyt beløp (18.900 kroner) over lang tid (2007 til 2011) kunne strafferenten fra utleier bli hele 7.800 kroner.

Les saken: Du har krav på renter fra depositumet ditt!

Dette gjelder også en lang rekke andre klagesaker DinSide har omtalt de siste årene, alt fra biler kjøpt med ulovlige xenonlys og mobilskjermer som ikke ble fikset i tide.

Tanken her er den samme som ved inkasso: Det skal svi å ikke betale i tide, uansett om du er forbruker eller næringsdrivende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer