<B>HØYT SPILL:</B> Er sko som dette  kjønnsdiskriminerende? Noen mener det.  Foto: Colourbox.com
HØYT SPILL: Er sko som dette kjønnsdiskriminerende? Noen mener det. Foto: Colourbox.comVis mer

Høy temperatur over høye hæler

Britiske fagforeningsledere har sett seg lei på bruken av høyhælte sko på arbeidsplassen.

Britiske fagforeningsledere slåss ikke bare for lønna, de har nå også bestemt seg for å gå til kamp mot høye hæler på arbeidsplassen.

Ifølge Daily Mail tok den mannsdominerte, nasjonale fagforeningskongressen, TUC, tidligere denne uka til orde for å fordømme høye hæler i den delen av arbeidslivet hvor de mener dette er unødvendig.

- Stort problem

I Storbritannia kreves det ofte at flyvertinner, butikkmedarbeidere og andre må bruke høye hæler på arbeidsplassen som en del av arbeidsantrekket, men nå mener altså TUC at nok er nok. Ikke bare er skoene kjønnsdiskriminerende, de er også farlige for helsa, hevder det øverste organet for britiske fagforeningsledere.

- Dette er ikke noe lite problem. To millioner arbeidsdager går hvert år tapt som en følge av problemer knyttet til føtter og andre lavtsittende kroppsdeler, sier Lorraine Jones, representant for britiske kiropraktikere og fotterapeuter.

«Jeg trenger hver eneste tomme av stiletthælene»

Fagforeningslederne i TUC, som representerer så mange som 6.5 millioner britiske arbeidere, mener alternativet til stiletthælene må være "fornuftige sko" som er behagelige å ha på i flere timer i strekk, og at arbeidstakere ikke må presses til å ha på seg sko som kan påføre dem skader.


Det diskriminerende elementet ligger i at påbudet om stiletthæler kun rammer kvinner, ikke menn.

Vil ikke forby

- Vi forsøker ikke å forby stiletthæler - de kan fint brukes i mer glamorøse sammenhenger, men de er ikke bra på arbeidsplassen. Kvinner bør ha et valg om de vil bruke sunnere, mer komfortable sko, sier Lorraine Jones.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere høyprofilerte kvinner skal ifølge Daily Mail ha forsvart de høye hælene den siste uka, og det med en munnrapphet som kunne gått rett inn i en episode av "Sex og singelliv". Hør bare hva Nadine Dorries sier, parlamentatisk representant for de konservative:

- Jeg trenger hver eneste tomme av stiletthælene på mine Christian Louboutin-sko (dyre motesko. -journ.anm.) for å kunne se mine mannlige kolleger i øynene.

Etterlyser større perspektiv

Sjefen for Birmingham fotballklubb, Karren Brady, skal også ha sagt at hun heller gir fra seg laptopen enn stiletthælene.

Loraine Monk fra fagforeningen for universitets- og høyskoleansatte mener også at TUC går for langt med sin kampanje:

- Denne erklæringen får TUC til å framstå som et gledesdrepende motepoliti som vil kontrollere hva kvinner har på seg. Vi burde få en mer grunnleggende debatt rundt kvinners rettigheter istedenfor å bare diskutere skoplagg. Slutt å fortell kvinner hva de skal gjøre, og slutt å late som de ikke vet hva de gjør når de kler på seg om morgenen, sier Monk ifølge Daily Mail.

Hva mener du? Er høye hæler et problem på arbeidsplassen? Si din mening i forumet under!