Høy pris for blendahvitt smil

Planlegger du å bleke tennene hjemme? Da bør du tenke deg om to ganger.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drømmer du om et blendende hvitt smil som kjendisene i Hollywood, er det ikke vanskelig å få hjelp. Det kryr av billige og raske løsninger på internett og i parfymerier.

Men selv om kritthvite tenner kanskje ikke koster deg mer enn 500-lappen, kan den egentlige prisen bli mye høyere, ifølge BBC.

En undersøkelse av tannblekemidler til hjemmebruk i Storbritannia, viste nemlig at hele 18 av 20 hadde for høye nivåer av blekemiddelet hydrogenperoksid. I ett tilfelle var innholdet 230 ganger høyere enn den lovlige grensen, ifølge undersøkelsen som ble utført av Trading Standards Institute (TSI).

Tar du godt vare på tennene dine? Slik får du null hull:

Sjekker norsk marked
Ifølge Jon E. Dahl, seniorforsker ved Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer (NIOM), kan høye mengder av stoffet være skadelig.

- Stoffet kan gi skader både på tannemaljen, i nervene i tennene og i tannkjøttet. Når man bleker hjemme, blekes det i tillegg mye oftere enn det gjøres hos tannlegen. Hva slags skader det kan gi på sikt, vet vi ikke, sier han til Mozon.no.

En ny supertannkrem kan bety slutten på ising i tennene. Les mer her:

På oppdrag fra Mattilsynet er NIOM nå i gang med å kartlegge det norske hjemmemarkedet for tannbleking.

- Vi oppdager stadig at folk våger seg ut på markedet med produkter som har høyere innhold av hydrogenperoksid enn tillatt, forteller Hans Jørgen Talberg ved Mattilsynet.

Ikke alle bør bleke
Ifølge Kosmetikkdirektivet som gjelder for alle EU- og EØS-land, skal det ikke være mer enn 0,1 prosent hydrogenperoksid i tannbleking til hjemmebruk. Verstingen i den britiske undersøkelsen hadde nesten 24 prosent.

- Tannbleking er ikke noe man bør drive med på egenhånd. Mange av produktene er veldig sterke, og kanskje mye sterkere enn det vi profesjonelle kan bruke. Ikke alle tenner egner seg til bleking, så man bør kontakte en tannlege og ta det derfra, oppfordrer Dahl.

Les også: Unngå tannbleking hjemme:

- Ikke farlig
Arild Rode Hansen driver nettsida E-dental og er en av de mange som vil selge deg hvitere tenner via internett. Blekemidlene kommer fra en av de største produsentene på verdensmarkedet. De aller fleste nettsidene som tilbyr tannblekemidler i Norge, selger produkter basert på de samme ingrediensene, ifølge Hansen.

- Disse produktene inneholder ikke hydrogenperoksid i det hele tatt. NIOM ba om å få to typer produkter tilsendt til undersøkelse tidligere i år, og de hadde ingen negative tilbakemeldinger, sier han til Mozon.no.

Så lenge tannblekingen blir gjort på riktig måte, er det ingen fare, mener Hansen.

- Jeg er nøye med å fortelle kunder som ringer, at den største feilen er å bruke for mye blekegele slik at den kommer på tannkjøttet. Geleen skal bare være i kontakt med tennene, understreker han.

Er du stresset? Det kan ødelegge tennene dine: