Hotte strømsparetips

Vi kan kanskje ikke klage over lange perioder med hetebølger her til lands. Men varmt blir det lell, og mange prøver å få det kjøligere inne. Det kan gå på strømregninga løs. Hold huset - og hodet - kaldt med disse kjølige, energisparende tipsene.

Hotte strømsparetips

  1. Air condition? Spar strøm


Kort, men varm sommer

Med en så kort sommer som vi har her oppe i nord, bør vi vel ikke klage når det er sol og varmt vær.

Men for noen kan innetemperaturen blir litt for høy om sommeren. Det gjør det vanskelig å konsentrere seg på jobb, og å sove om natten.

Noen tyr til elektriske vifter - mens andre igjen investerer i air condition. Sistnevnte bruker en del strøm og i disse stigende-strømpris-dager blir den en ekstra utgift.

Har du air condition? Les strømsparetipsene her!

Hotte strømsparetips


Kaldt hus, fornøyd lommebok

Det er fullt mulig å holde seg avkjølt uten å gå til anskaffelse av dyrt utstyr, ifølge Enova. Disse enkle metodene gir god kjøleeffekt de korte ukene vi har en skikkelig varm sommer:

  • Skjerming: Solstråler gjennom vinduene står for veldig mye av varmen vi får inn i boligen vår. Trekk for gardiner og kjøp inn markiser for å holde solstrålene ute. Den komplette markiseguiden finner du her!
  • Isolering: God isolering holder oss ikke bare varme om vinteren - det forhindrer at boligen blir for varm om sommeren.
  • Vinduer: Når det er veldig varmt bør du stenge vinduer og dører på dagtid, og la de stå åpne om natten. På normalt varme dager, når lufttemperaturen ikke er for høy, kan du la vinduene være åpne.
  • Stekeovn: Minimer bruken av ovnen til matlaging. Mikrobølgeovner lager mindre varme - og bruker mindre strøm. Griller du ute når det er varmt, sparer du også strøm. Her er den billigste pølsa!
  • Elektriske apparater: Reduser varmebelastningen fra lys, datautstyr og maskiner. Skru av lys, lamper og duppeditter - det sparer du både varme og strøm på. Les mer om de strømslukende gadgetsene her.
  • Vifte: Bruk vifter for å kjøle ned enkeltrom. Men ikke la de stå på unødvendig, i rom du ikke er i for eksempel.

  • Trær: Bor du i hus kan du plante løvtrær som gir skygge. Om vinteren, når du trenger mer lys, feller de bladene og slipper frem solen.
  • Varmepumpe: De fleste luftvarmepumper kan settes i "revers" og fungere som et airconditionanlegg. Husk at det går med mye strøm til å drive varmepumpen.
  • Kilde: Enova.