Tenk nøye gjennom før dere bestemmer hva slags hotelsuvenir som skal bli med hjem. Foto: Tore Andre
Tenk nøye gjennom før dere bestemmer hva slags hotelsuvenir som skal bli med hjem. Foto: Tore AndreVis mer

Hoteller lei av folk som stjeler

Det er lov å ta med seg såpe, sjampoo og brevpapir som et minne fra hotellet du har bodd på. Prøver du derimot å putte hårføneren eller fjernkontrollen ned i kofferten risikerer du å bli politianmeldt

- Forretningsfolk bryr seg som regel ikke om å ta med seg ting fra hotellet forteller Bjørg Von Hanno, hotellsjef ved Grand Hotell i Oslo. Om sommeren opplever vi derimot at turister, både de norske og utenlandske, plukker med seg hotelleffekter som suvenirer.

Dette er forsåvidt greit, så lenge det dreier seg om ting som er rimelige å erstatte, men vi opplever ofte at folk tar med seg fjernkontrollen til TV-en.

- Fjernkontrollen fungere jo bare på våre TV-er sier en litt frustrert Von Hanno, som oppfordrer folk til å slutte med å ta med seg slike effekter.

Gratis tørk

- En annen favorittsuvenir er å ta med seg håndklær, sier Lars Eriksen, hotelldirektør ved Comfort Hotel Majorstuen. Dette er ikke inkludert i prisen på hotellrommet, og vi belaster kredittkortet for den ekstrakostnaden dette medfører oss.

Dreier det seg om større ting, som malerier, puter og telefonapparat pleier vi å politianmelde forholdet. Så lenge vi har kredittkortnummeret ditt, slipper du ikke unna, understreker Eriksen.

Mottiltak

-Vi har nå innført såpedispensere for å begrense utgiftene, sier hotelldirektør Lars Eriksen. Dermed slipper vi å erstatte all den såpen som blir bortført . Mindre svinn kan bidra til lavere priser på hotellrom, fortsetter han.

Vi har også planer om å innføre elektroniske minibarer, Robobar, som registrerer alt du tar direkte på hotellets datasystem, avslutter Eriksen.

- Vi har allerede installert slike Robobarer, sier hotellsjef ved Grand Hotell, Bjørg Von Hanno. Minibaren har også en ekstra funksjon som gjør det umulig å erstatte varer fra minibaren med varer du har kjøpt i butikken.

Selvsagt er det hyggelig at folk ønsker å ta med seg en souvenir fra vårt hotell, men vanlig folkeskikk tilsier at dette ikke skal være planter, gardiner, hårtørrere og toalettseter avslutter Von Hanno.

Populær elg

- På Hotell Finse 1222, er vårt elghode en ettertraktet suvenir, forteller hotellsjef Sigurd Amand. -Heldigvis har vi klart å avverge ethvert kidnappingsforsøk, men vi opplever ofte at turister tar med seg andre effekter fra hotellet.

En gang hadde vi noen stilige støvelformede ølglass, som alle forsvant i løpet av en vintersesong. Neste år var vi på besøk på noen hytter i nærheten, og fant igjen hotellets ølglass i diverse kjøkkenskap, forteller en munter Amand.

-For oss er ikke dette noe stort problem, men skal gjesten absolutt ha med seg et minne anbefaler vi brevark eller en tur i vår suvenirbutikk.

Hos doktoren går det greit

- Vi forfølger ikke folk som tar med seg småting, sier markedsdirektør Arild Nesnali ved Dr Holms Hotel på Geilo. Tar gjestene med seg et par håndklær er det i orden.

Vi hadde imidlertid et tilfelle hvor en av gjestene prøvde å ta med seg en stor kobberkjele. Da måtte vi gripe inn, forteller Nesnali.

-Stort sett så er det god hotelloppførsel blant gjestene våre, og skal du ha en fint minne anbefaler vi en hotellbadekåpe som selges nede i resepsjonen til 370 kroner, avslutter markedsdirektøren.