Hot mat mot kreft

En solid dose chili kan være den hjelpen kroppen trenger for å bekjempe dødelige kreftsvulster.

Publisert
Sist oppdatert

Rød chili kan bremse utviklingen til kreftsvulster og ta livet av de farlige kreftcellene

Noen andre grønnsaker som brokkoli og rosenkål inneholder også stoffer som kan ta knekken på kreftcellene, mener amerikanske forskere.

Sterk smak
Forskerne ved Universitetet i Pittsburgh har testet effekten av stoffet capsaicin som gir den sterke smaken til grønnsaker som chili.

Forsøk i laboratorium viser at stoffet lurer kreftcellene til å ta selvmord mens de friske cellene ser ut til å forbli upåvirket. Tester på kreftceller fra bukspyttkjertelen viser at dette kan bety en bedre prognose for de som lider av kompliserte kreftsykdommer.

- Vår forskning viser at capsaicin er en potensiell kreft-bekjemper. Den får kreftcellene til å ødelegge seg selv men ser ikke ut til å skade de vanlige cellene fra bukspyttkjertelen, sier forskningsleder Sanjay Srivastava til telegrambyrået Reuters.

Grønt og sunt
Forskerne har også testet effekten av et stoff som kalles isothiocyanat mot kreftceller fra eggstokker. Testene viser at stoffet som finnes i flere vanlige grønnsaker, ser ut til å hemme et protein som kan øke veksten i kreftsvulster i eggstokkene.

Resultatet er lavere cellevekst og bedre muligheter for å overleve den dødelige sykdommen.

Isothiocyanater finnes i flere grønnsaker som broccoli, rosenkål, blomkål og reddiker. Srivastava mener dette kan forklare hvordan et høyt inntak av frukt og grønnsaker generelt ser ut til å redusere risikoen for mange typer kreft.

- I våre studier har vi sett spesielt på kreft i bukspyttkjertelen og eggstokkene, to typer kreft som begge har en svært høy dødelighet. Målet har vært å finne ut av om riktig kosthold kan påvirke utviklingen av disse kreftformene.

- Vår konklusjon er at både rød chili og broccoli ser ut til å være effektive i å hemme utviklingen av disse kreftformene, sier Srivastava.

 

Mozon.no, 20.04.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer