Hot krydder dreper bakterier

Pepperot er et sterkt, skikkelig hot krydder som egner seg i dressinger, kremer og sauser som garnityr til både kjøtt og fisk. Det virker også bakteriehemmende, skriver lege Bernt Rognlien.

Pepperot er et sterkt, skikkelig hot krydder som egner seg i dressinger, kremer og sauser som garnityr til både kjøtt og fisk. I det moderne japanske kjøkken har vi lært pepperoten å kjenne som hovedingrediensen i wasabi, den sterke grønne pureen som sammen med soyasaus og syltet ingefær er krydderet til både sushi og sashimi. Wasabi er laget av en grønn type pepperrot fra Japan som er meget sterk og må brukes med forsiktighet. Pepperroten virker kraftig stimulerende på utskillelsen av fordøyelses safter og virker kraftig bakteriedrepende.

Pepperrot som krydder assisterer fordøyelsen på to måter, det øker utskillelsen av både magesyre og fordøyelses enzymer både fra mage, galleganger, bukspyttkjertel, tynntarm og tykktarm. Dermed lettes fordøyelses prosessen og pepperrot gjør at tungt fordøyelig mat tåles bedre. Pepperrotens kraftige stimulering av magesyre-utskillelse gjør at innholdet i magen desinfiseres og hele fordøyelsen beskyttes mot overvekst av bakterier. Brukt sammen med rå eller marinert fisk eller roastbiff som kan inneholder betydelige mengder bakterier er pepperrot både med å desinfisere maten og å gjøre selve fordøyelsen mer effektiv ved å stimulere utskillelsen av magesyre og enzymer som i seg selv virker bakterie drepende. De antibiotiske stoffene i pepperrot virker også godt bakteriedrepende ved infeksjoner i luftveier og i urinveier.

Pepperrot er i slekt med kål, reddik og sennep. Den stammer opprinnelig fra Asia og Syd-Europa. Planten kom til Mellom-Europa omkring år 1000 og har vært brukt her i Norden som medisin og krydderplante siden 1500-tallet. Pepperrot er en lang rotvekst med gulhvitt skall og vår skandinaviske utgave har ikke tegn til grønnskjær og har fast hvitt kjøtt. Roten har en veldig sterk smak og en skarp lukt som svir og irriterer øyne og nese. Pepperrot skal lagres mørkt og kjølig, da holder den seg svært lenge. Planten har store lange blader og hvite blomsterstander.

Roten inneholder sterke sennepsoljeglucosider, glucosilinater(sinergin) som når roten knuses omdannes til allyl isothiocyanate som har kraftig antibiotisk virkning. Roten har også vanndrivende virkning og virker kraftig svettedrivende i større doser.

Pepperrot brukes fersk, den rives eller kuttes i ønsket størrelse. Når den blir revet kommer det en skarp lukt som er mer irriterende i øyne og nese enn løk. Den kan brukes som krydder til dressinger, kremer og sauser. Pepperotkrem kan lages ved å blande like deler rømme og vispet fløte, tilsette reven pepperot 1ts til 1 dl rømme/krem og smake til med sitron, salt, sukker og pepper. Pepperrot tzatziki , hvor revet pepperrot brukes i stedet for hvitløk blir en ypperlig dressing både til fisk og kjøtt. Det er bare å blande revet slangeagurk, pepperrot og yoghurt. Pepperot kan også blandes i majoneser, eller i en blanding av majones og rømme, smak til med lime eller sitron, salt og pepper. Slike pepperrotkremer og dressinger bør stå kalt noen timer for at smaken skal trekkes ut og blande seg. De er ypperlig tilbehør til fisk, særlig til makrell, laks, sild og ørret, men også til annen fisk både kokt og røkt. Pepperrot dressinger passer godt til rødt kjøtt både kaldt og varmt, som roastbiff eller til røket lammelår.

Å spise for mye pepperrot kan irritere fordøyelsen, ved magekatarr og for mye magesyre bør inntaket begrenses for ikke å irritere ytterligere. Pepperroten virker kraftig lokal irriterende og må ikke fås i øynene. I gamle folkemedisinske tradisjoner ble det laget omslag av pepperot til bruk ved stive og hovne ledd for å øke blodsirkulasjonen til leddet. Brukes pepperrot direkte på huden kan det bli kraftig lokal irritasjon med blemmedannelse hvis et slikt omslag blir liggende på for lenge.

 

Mozon.no, 21.10.2004