Høstens spareguide

Betalte du studielånet på mandag, eller er du som vanlig på etterskudd med regningene? Vil du slippe stive purregebyrer og astronomiske kredittrenter, er det bare en ting å gjøre, og løsningen får du her.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Utgangspunktet er enkelt: Skal du få orden på økonomien, må du faktisk slutte å bruke mer penger enn det du har tilgjengelig. For å klare dette må du ikke bare vite hva du får i lønningsposen hver måned, men også hvor store dine månedlige utgifter er.

Trinn 1 er derfor å sette opp et budsjett.
Vær så ærlig som mulig når du vurderer din egen økonomi: Går månedsbudsjettet i minus må du kutte kostnader helt til du går i null. Så enkelt, men likevel så vanskelig.

Hva bør med i budsjettet? Få svaret i DinSides hvor mye kan du låne kalkulator!

Den greie og kjipe gjelden

Generelt kan man si at det kun er to typer gjeld:

  • Langsiktig gjeld, typisk bolig og studielån, som løper over mange år til en overkommelig rentesats.
  • Kortsiktig gjeld, typisk forbrukslån og kredittkortlån, som kjennetegnes ved ekstremt høye rentesatser og gebyrer. Som regel er denne gjelden utbredt blant de som har betalingsproblemer, og det er denne vi skal fokusere på i resten av artikkelen.

De ulike fasene

Vi støtter oss her til Danske DR som setter opp ulike faser du er nødt til å gå igjennom for å få orden på økonomien, trykk på lenkene under for å lese mer om de ulike fasene:

[Ugjyldig objekt (NAV25359)]

Eller trykk på lenken til høyre for å se om du er kredittverdig i DinSides inkassotest.