Høstbarn lever lengst

Er du født på høsten? Da trenger du ikke grue deg til overgangsalderen.

Hvorvidt du blir plaget av overgangalderen, avhenger av når du er født. Kvinner født på høsten, har færre plager i forbindelse med overgangsalderen enn andre. Verst er det for kvinner født på våren og sommeren.

Det hevder italienske forskere.

Høst er best
Forskere ved University Hospital Clinics i Italia har samlet informasjon fra mer enn 14 000 kvinner. Alle kvinnene søkte hjelp for sine problemer med overgangsalderen.

I tillegg analyserte de informasjon om over 2500 kvinner som var ferdig med overgangsalderen uten å ha mottatt hormonterapi.

Ikke bare påvirker din fødselsdag hvorvidt du får hetetokter og angst under overgangsalderen. Også livslengde, fødselsvekt og spedbarnsdødelighet avhenger av hvilken årstid du er født i. Høstbabyene kommer best ut av det i alle kategorier: De lever lengst, veier mest ved fødsel, har sen overgangsalder og overlever oftest spedbarnstiden.

Og de har altså færre fysiske og psykiske symptomer ved overgangsalderen. I tillegg har de sjeldnere depresjoner enn kvinner født på våren og sommeren, men ikke mindre enn vinterbarna.

- Denne studien er blant de første til å finne mulig forhold mellom årstid du blir født i og psykologiske forstyrrelser i overgangsalderen. Funnene indikerer en mulig rolle av miljøfaktorer før fødselen, sier forskerne ifølge WebMD.

De vil imidlertid forske videre for å bekrefte resultatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien er publisert i Menopause: The Journal of the North American Menopause Society.

Populære april
I Norge fødes det flest barn på sommeren og tidlig på høsten, ifølge Statistisk sentralbyrå. I 2005 var april den mest aktive måneden, med 107 levendefødte. Dette skiller seg ikke ut fra andre år: Med 419 596 fødselsdager er april den mest populære måneden. Desember er minst populær, med 85 levendefødte i 2005. Det er 355 691 som har bursdag i julemåneden.

For øvrig er 1.juli den dagen det fødes flest nordmenn. Hele 14 621 har bursdag da. På andre plass kommer 1.april, men 14 500 personer. Skuddårsdagen 29.februar er dagen med færrest fødsler. Bare 3140 personer har bursdag denne dagen. 26. og 25. desember har også få fødsler, med henholdsvis 10 346 og 10 744 fødselsdager.

 

Mozon, 31.7.2006